Béla a csúcson

2024.01.05. 18:34

Kónyi agár lett az év sprintere

Továbbra is eredményesen szerepelnek Baranyai Ádám agarai a versenyeken. A kónyi tréner és testvére Béla nevű kutyája 2023-ban az Év sprintere díjat kapta meg a Kincsem Parkban.

Cs. Kovács Attila

Baranyaiék büszkék Bélára, az angol agárra. A képen Baranyai Ádám mellett felesége, a háttérben pedig öccse. Fotó: Simkó Szilárd

Kónyi agár érdemelte ki az Év sprintere címet 2023-ban. Best Grey Bale – vagy ahogy gazdái, Baranyai Ádám és Baranyai Márk hívják: Béla – 4 esztendős angol agár, 17 hónapos korában került a Baranyai testvérekhez. Ők már akkor látták, hogy a megfelelő trenírozás után Béla komoly esélyekkel állhat rajthoz. Baranyai Ádám – aki 2018-ban az Év trénere volt – szerint a hazai agársport az elmúlt években sokat fejlődött. Ez nagyban köszönhető annak, hogy Budapesten, a Kincsem Parkban elkészült egy minden igényt kielégítő, nemzetközi szintű versenypálya. 

– Sokat változott az agársport, egyre több kutya versenyez, ezért a díjazást is bővítették, külön értékelik a sprintereket és a normál távon futókat. Az előbbi kategóriában a mi Béla agarunk bizonyult legjobbnak. Nagyon büszkék vagyunk rá az öcsémmel – fogalmazott Baranyai Ádám. A magyar versenyhelyzetről még elmondta: a sportág fejlődik és az előrelépés látványos, de egyelőre csak azoknak, akik közelről szemlélik, azaz maguk is versenyeztetnek. A hírverés még nem megfelelő. 

Béla (középen) mindig az elsők között ér célba. Az Év sprintere díj a koronája eddigi pályafutásának. Fotó: Simkó Szilárd

– A sportág nem kapja meg az őt megillető reklámot, így a közvélemény nem igazán értesül az új információkról, a versenyeredményekről. Komoly szintről van pedig szó, hiszen nemzetközi mezőny áll rajthoz a Kincsem Parkban. A versenynapokon tíz-tizenegy futam indul, azaz nagyjából száz agarat vezetnek fel a tulajdonosok – tette hozzá. 
Érdemes még szót ejteni az előkelő nevű, itthon Bélaként tisztelt kónyi agárról is. Nem volt már fiatal, amikor a családhoz került, de Baranyaiék ismerték a kutya szüleit, tudták, hogy jó adottságokkal rendelkezik és kellő odafigyeléssel sokat ki lehet hozni belőle. 

– Kissé le volt maradva kortársaitól, de szerencsére hamar megtaláltuk a közös hangot, és az edzések hatására gyorsan formába lendült. Kiegyensúlyozott, megbízható agár és lehet, hogy pályacsúcsot nem fut soha, de mindig a legjobbak között lesz. Nem is minden versenyét nyeri meg, de az élmezőnytől nem szakad el és komoly versenytársakat utasított már maga mögé. Az Év sprintere díj a koronája eddigi pályafutásának. A Kincsem Park fogadóinak egyébként nagy kedvence, gyakran emlegetik, hogy Béla a király – jelezte a kónyi tréner. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában