Felújított, új, környezettudatos

2023.12.18. 16:10

Keresik a Fertő-vidék legszebb házát

Legszebb ház a Fertő-vidéken címmel a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület idén is pályázatot hirdet. A pályázatban Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Hidegség, Nagycenk, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Fertőszentmiklós és Fertőendréd épületei vehetnek részt.

Kisalföld.hu

Három kategóriában hirdetik meg a pályázatot olyan épületekre, melyek 2017. után épültek, vagy újítottak fel és még nem neveztek be korábban a díjra. A legszebb felújított, a legszebb új építésű, és a legszebb természet-, klíma- és energiatudatos épület kategóriában lehet versenybe szállni.

A legszebb felújított épület a Fertő-vidéken pályázaton részt vehet bármely meglevő, 2017. után felújított épület. Az épületet annak tulajdonosa, a felújítás tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező hozzájárulásával – nevezheti. Az elbírálásnál figyelembe veszik többek között, hogy a felújítás mennyire tartotta meg az eredeti épület tömegét, épületszerkezetét, utcaképi és telken belüli megjelenését, elhelyezkedését. Továbbá, hogy milyen mértékben felel meg a lakók mai igényeinek. Az újonnan beépített anyagok mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, illetve mit miért változtattak és illeszkedik-e a világörökség szellemiségéhez az épület?

A legszebb új építésű épület kategóriában a 2017. után újonnan épített házzal lehet nevezni. Itt nézik például, hogy az épület elhelyezkedésével, tájolásával, tömegformájával, rendeltetésével, arányaival, színezésével, építészeti részleteivel „büszke alázattal” követi-e a környezet adottságait és a Fertő-vidék hagyományait, jellegzetességeit? Az is szempont, hogy az épület mennyire energiatudatos, és mennyire viseli magán a mai építészet jegyeit.

A harmadik kategóriában a legszebb természet-, klíma- és energiatudatos épületek indulhatnak. Ezek meg kell, hogy feleljen az előző két kategória valamelyikének, ami a tájba, településbe, utcába való illeszkedést illeti, azaz kell, hogy szépek legyenek. Sok más szempont mellett fontos a világörökségi területen lévő természet ismerete és az alkalmazkodás kimutathatósága, az ökológiai alapú megközelítés,  a változó, egyre melegedő klímához való alkalmazkodás, az energiatudatos kialakítása.

Az elbíráláshoz mindhárom kategóriában terv- és fényképes dokumentációt is be kell nyújtani 2023. december 31. A pályázatot a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület email címére várják: [email protected]

A bírálat eredményét  2024. február 28-ig kihirdetik. Kategóriánként az első díjazott az épületre rögzíthető, a világörökség jelképét tartalmazó értékes emléktáblát kap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában