A koraszülöttség életre szól

2023.11.17. 17:24

Koraszülöttek Világnapja lila színnel és könyvbemutatóval Győrben

Mai világnapjukon a legapróbb hősöket ünnepeljük. Térségünkben is számos esemény kapcsolódik a naphoz, több épület és helyszín a koraszülöttek színébe, azaz lilába öltözik.

Gyurina Zsolt

Életkezdés inkubátorban – Győr-Moson-Sopronban a koraszülések aránya 8,5 százalék.

Forrás: MW archív

Fotó: Kurucz Árpád

Egy koraszülött érkezése jelentős változás a család számára, főleg, ha a gyermeknél valamilyen szövődmény nehezíti a felépülést. Az út hosszú az elfogadásig, aggodalommal, szorongással, de tele lehet erővel, apró vagy éppen jelentős eredményekkel is. 

Kováts Adél színésznő és lánya, a koraszülött Rozi történetüket lapunkkal is megosztották.

– A várandósság során az agy fejlődik ki a legkésőbb, márpedig én koraszülöttként majdnem két hónappal a várt időpont előtt, a harminckettedik héten születtem. Az agy fejletlensége és a kórházi fertőzés következményeként alakult ki az alapbetegségem, a hydrocephalus, a vízfejűség, majd ezek folyományaként azok a tartós betegségek, amelyekkel együtt élek – kezdte történetét a 24 éves Kováts Laura Rozália, aki születésének körülményeiről, az azóta eltelt évekről írt egy könyvet A belső tenger címmel. 

Rozival és édesanyjával, a Sopronban és Csapodon nevelkedett színésznővel, a budapesti Radnóti Színház igazgatójával, Kováts Adéllal olvasóink is találkozhatnak a könyv győri bemutatóján szombaton. 

Meghatározza az életet 

– Ma a koraszülötteket a törvény hároméves korig fogyatékosnak minősíti. Természetesen az, hogy egy baba idő előtt jön a világra, nem biztos, hogy atipikus állapotot eredményez, de nagyon fontos, hogy a koraszülöttséget ne tabusítsuk, beszéljünk róla, szerezzünk be minél több információt, hiszen bárkivel előfordulhat – osztotta meg velünk Kováts Laura Rozália. – Nem a koraszülöttség határozza meg az életet, hanem az, ami ebből következik, és nem mindegy, hogy az esetleg kialakuló fogyatékosságot hogyan kezeljük. Sok következménnyel kell számolni, fejlődési rendellenességekkel, vagy például azzal, hogy egy extrém koraszülött biztos, hogy császármetszéssel jön a világra, amely megint érzékeny téma, sok sztereotípia kötődik hozzá – érzékeltette Rozi. 

Minden tizedik baba 

Koraszülött minden olyan újszülött, aki a terhesség 37. hete előtt jön a világra. Ezek aránya hazánkban 9 százalék, vagyis 8500–9000 baba idő előtt születik. Közülük több mint 6000-en az intenzív koraszülöttosztályon kezdik meg az életüket. A 24. hétre születettek egészséges életben maradási esélye 10–15 százalék, a 27. héten született babánál már 95 százalék. A KSH adatai szerint a rendszerváltás óta a koraszülések és kis súlyú (2500 gramm alatti) születések gyakorisága jellegzetes területi megoszlást mutat: a dél-dunántúli és az észak-magyarországi megyékben az országos átlagnál magasabb az előfordulásuk, míg a nyugat-dunántúli és az alföldi megyékben alacsonyabb. Győr-Moson-Sopron mindkét mutatóban a legjobbak közé tartozik. A kis súlyú születések aránya 8, a koraszülötteké 8,5 százalék. 

A gyermekvállalás öröm 

– Egy koraszülött csecsemő érkezése minden várakozást, elvárást felülír, minden terv azonnal módosításra szorul. Minél extrémebb a helyzet, annál nehezebb, annál nagyobb rugalmasságot és több erőt igényel a kezelése – osztotta meg lapunkkal a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Kováts Adél. – Minden tizedik baba korábban jön a világra, minden negyedik nő életében egyszer elvetél. A két adat jól mutatja, hogy a gyerekvállalás nem egyszerű, sokan járnak hasonló cipőben. Ezzel együtt a gyermekvállalás, a szülőség öröm és boldogság, függetlenül attól, ki milyen sorsot visz tovább. El kell fogadni, ami adott, és azt, hogy minden embernek a saját élete a normális, úgy éli, hogy neki az a természetes. Ebben a rendkívüli helyzetben mindent meg kell tenni, hogy a családi egység megmaradjon, miközben a helyzet a szűkebb és a tágabb család minden tagját megviseli, hiszen mindenkit érint. Ezért nagyon fontos, hogy a család körül kialakuljon egy védőháló – hívta fel a figyelmet Kováts Adél. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában