Különleges hobbi

2023.10.15. 07:05

Makettek a szekrényben - Minden Rába-járművet megépít a győri férfi - fotók

Majdnem három évtizede különleges járműmakettek építése a szenvedélye a győri Kurucz Lászlónak. Egy Rábával nemzetközi díjat is nyert, az édesapja által vezetett teherautókat kiállítaná.

Gyurina Zsolt

Kurucz László győri otthonában legfőbb büszkeségét, a Rába L26 kamiont mutatja.

Fotó: Nagy Gábor

– Tizenkilenc évesen, 1996-ban kezdtem az Audi-gyárban dolgozni. Az első fizetésemből vettem egy makettet, ami egy Italeri Volvo FH16 kamion volt. Ez még teljesen dobozépítést jelentett, vagyis a dobozból kicsomagolva, összeragasztva, a kapott matricákkal dekorálva lehetett összerakni. A következő makettem is még ugyanezzel a technikával készült, a harmadiknál azonban már összegyűjtöttem a bátorságomat, és én fényeztem – mesélte Kurucz László.

A győri férfi folyamatosan készítette a maketteket, majd az internet beköszöntével kinyílt a világ, egyre több lehetőség adódott különböző segédanyagok, festékek vásárlására, a hozzá hasonló érdeklődésűeknek ren­­dezett fórumokon való rész­vételre.

– Tíz éve tértem át az air­brush technikára, amellyel sokkal szebb, vékonyabb rétegű felületet lehet fényezni. Az utolsó még festékspray-vel készített darabom, egy Rába 201-es éppen tíz éve harmadik helyet ért el a mosonmagyar­óvári nemzetközi kiállításon. Jelenleg egy tucat apró járművet tárolok az otthonomban. Ezek mellett volt, amit elbontottam, volt, amit átépítettem. Mivel nagy a helyigényük, a beépített szekrényben tárolom a megmaradtakat – újságolta.

Édesapja 1973-tól a Rába-gyár szállítási részlegén dolgozott, Kurucz László ezért elhatározta, hogy ha lesz rá ideje, akkor minden, apja által vezetett teherautót elkészít, és kiállítja őket. Azt is tervezi, hogy megépíti a teljes Rába-palettát az 1970-es évektől 1999-ig, de ugyancsak életre kel majd az édesapja által a kilencvenes években vezetett Rába L26-os kamion, illetve egy dupla húzós konténerszállító.

Amivel foglalkozik, kurió­zum: senkiről nem tud, aki Győr-Moson-Sopronban Rá­ba-­modelleket építene. Már a fel­építmények típusai is egyediek. Kérdésünkre elmondta, hogy a legkülönlegesebb munkája minden bizonnyal egy fardarus MAN, amelyet még az internet előtti időkben rakott össze. A felépítmény és a daru még CD-dobozból volt. Ma már különböző profilokból, lemezekből építenek, a fő anyag pedig a sztirol, amit a ragasztó is kiválóan fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában