Gasztro

2023.10.09. 14:45

Akcióban az Ízvadászok - Szüreti ételekkel hódít a kapuvári főzőcsapat - fotók

Díjakkal megrakodva érkezett haza a kapuvári ÍzvadÁszok főzőcsapat a hétvégén Ecserről, ahol a Szüreti Ételek Főző-Sütő és Süteménykészítő Versenyét rendezték meg. Elismerést kaptak szüreti bográcsos ételükért, süteményükért, díjazták őket az egyéb kategóriában, elméleti tudásukért, összetettben így a másodikok lettek. Ráadásul elnyerték a legszebb főzőhelynek járó kupát is.

Cs. Kovács Attila

Magyar László és felesége, Magyarné Pócza Katalin mindig menüsorral utaznak a versenyekre.

Most, a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek: Ecseren készítettek szüreti csülkös-káposztás-babos levest, szüretünnepi töltött csirkemellet vörösborban párolt körtével, túrós-szőlős rétest és szilvás-almás pitét.

Tagjai vagyunk a gasztronómiai Szabadtűzi Lovagrendnek, amely rendszeresen szervez különböző tematikájú versenyeket. Az ecseri is ilyen volt. A múlt héten is egy különleges helyszínen, Jászszentandráson jártunk, ahol szarvasgombás ételeket készítettünk és onnan is számos díjat elhozhattunk. A két versenyen összesen tizenegy elismerést kaptunk. Amikor egy-egy ilyen főzésre készülünk, előtte összeállítjuk a menüsort.

Olvassuk a szakirodalmat, böngészünk az interneten és kiderítjük, melyek az igazi, hagyományos szüreti ételek például. Érdekessége éppen ennek az ünnepnek, hogy szüretkor nem nagyon volt idő a főzésre, megoldották úgy, hogy a bográcsra valaki odafigyelt és készült az étel. Amikor aztán vége lett a szüretnek, akkor tartottak nagyobb áldomást, melyre a gazda meghívta természetesen a segítőket is.

Az ÍzvadÁszok minden alkalommal odafigyelnek a környezetükre is, ahol főznek. Feldíszítik, az adott eseményhez kapcsolódó hangulatot teremtenek és mindig kihelyezik a kapuvári motívumokat is. Ecseren elnyerték a legszebb főzőhely díját is.

Visszük magunkkal a dekorációt, mindig az alkalomhoz, az évszakhoz illőt. Most is vittük a szőlőt, gesztenyét, faleveleket, az ősz színeit. És ott vannak velünk persze a kapuvári népviseletes babák, a Kapuvár címer, a zászló, hiszen büszkék vagyunk rá, hogy honnan valók vagyunk-jegyezte meg Magyar László. 

Kérdésünkre elmondta: október 14-én ők látják vendégül a Szabadtűzi Lovagrend tagjait. Ő ugyanis a rend Észak-Nyugat-Dunántúli főkapitánya, ezért a lovagtársaknak, barátoknak lovagi találkozót szerveztek. Novemberben pedig a libás ételeké lesz a főszerep.

November hagyományosan a libásételeké. Mi is keressük már a recepteket, készülünk a különböző versenyekre. Ismét megyünk Ecserre is, ahol kötelező lesz például a ludaskása elkészítése-tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában