kisalfold.hu videó

2023.09.03. 15:32

Védelmet ad és kényelmes a jó kerékpáros sisak - Videón tippek a választáshoz

Szeptember 1-jétől újra nehéz az iskolatáska. Egyre több fiatal jár kerékpárral iskolába, a kisebbeket még a szülők kísérik, a nagyobbak már egyedül is útnak indulnak. A menő kerékpár mellé azonban hasonlóan klassz sisak is dukál. Kérdés, mi alapján válasszunk?

Dániel Viktória

Fotó: Nagy Gábor

Katonásan sorakoznak a különböző színű, formájú és kialakítású sisakok a polcokon. A gyakorlott bringások már tudják, mit keresnek, de a laikusokat könnyen zavarba hozhatja a kínálat. 
– Mindig kiemeljük a vásárlóinknak, hogy olyan sisakot válasszanak, ami tetszik nekik és szívesen hordanák. Ez gyerekeknél kiváltképp fontos, hogy a bukósisak ne csak addig legyen a fejükön, amíg a szüleik óvó tekintetét magukon érzik – mondta el Mészáros Martin, a győri Decathlon sportért felelős munkatársa. – A mai sisakoknál a fejforma nem számít. A vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy jó méretet választottunk, a sisak kényelmesen illeszkedik-e a fejünkre. A belső pánt szerepe, hogy a sisak ne lötyögjön oldalirányban a fejünkön. Beállítás után kicsit meg is rázhatjuk a fejünket, hogy ellenőrizzük. Az állunk alatt összecsatolható szíjat pedig úgy kell beállítani, hogy felfelé emelve a sisakot az ne jöjjön le a fejünkről, de maradjon annyi hely, hogy két ujjunk beférjen alá. 
A védelem szempontjából a közepes és a magasabb árkategóriás termékek közt nincs különbség. 


– A ragasztott sisakoknál a műanyag borítás az esés következtében eltörhet és leválhat, de a hungarocell borítás ugyanúgy véd, az egybeöntött termékeknél annyi a különbség, hogy az anyag nem vá- lik le. 

Mészáros Martin tapasztalata szerint a kerékpárt vásárló vevők háromnegyede vesz sisakot is, vagy már rendelkezik vele. 
– A gyereksisakok 4–5 centiméteres intervallumban állíthatók, ennek köszönhetően nem kell gyakran cserélni őket. A babasisakok azok, amiket hamarabb kinőhetnek a kicsik, ezeket főleg akkor választják a szülők, ha a kerékpár gyerek- ülésébe ültetik a gyermeket. A felnőtteknek már sokkal fontosabb a dizájn, hiszen ők már hosszabb időre tervezik a használatot. 

A városi használatra tervezett sisakok fő szempontja a védelem mellett, hogy kényelmesek és stílusosak legyenek, az országúti tekeréshez tervezett daraboknál az áramvonalasság az első, a mountain bike-os sisakokat pedig úgynevezett gallyazóval látják el, amit sokan napellenzőnek hisznek, valamint a szellőzőnyílások rovarhálóval védettek. 
– Ötven-hatvan kilométernél hosszabb túrákhoz már érdemes beszerezni egy komolyabb darabot. A hobbikerékpározáshoz azonban elegendő, ha egy jól szellőző, kényelmes darabot szerzünk be. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában