A hét embere

2023.09.25. 09:24

Fesztiválok nagyszínpadai után külföldi turnéra indul - A kapuvári bűvész illúzióban nem ismer határokat - videó, fotók

Kiss V. Balázs egyre több gyerekkori álmát váltja valóra. A Kapuvárról indult, otthonának a mai napig a rábaközi kisvárost tartó illuzionista hazánk egyik legismertebb bűvészévé vált, rendszeres fellépő a legnépszerűbb itthoni fesztiválok nagyszínpadain. Tizenöt fős csapatával gőzerővel dolgozik új produkcióján, amely külföldön debütál hamarosan. A hét emberének választott kapuvári bűvésszel a művészélet árnyoldalairól is beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

Kiss V. Balázs varázslat közben. A kapuvári fiatalember trükkjei egy-egy este több ezer embert is ámulatba ejtenek.

Idén több zenei nagyágyút elvarázsolt már Backstage Magic videós sorozatában. Azahriah, Desh és Dzsúdló könnyen mondott igent arra, hogy megtréfálja őket pár trükkel?

– Alapvetően igen. A srácokkal évek óta ismerjük egymást, a nyári fesztiválszezonban gyakran találkozunk a színfalak mögött, némelyikükhöz barátság is köt. A Wellhellóval pár éve közös nagykoncertet is adtunk a Budapest Parkban; akkor szinte minden egyes dalt illuzionistamutatványokkal színesítettem. A szóban forgó zenészekkel lényeges kapcsolódási pontunk az is, hogy hasonló életstílusunk van, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

A sztárlét árnyoldalai

– Mik a pozitívumok és melyek az elhagyhatatlan rosszak az életvitelükben?

– Aki arra teszi fel az életét, hogy színpadon szerepeljen, hazudik, ha azt mondja, hogy nem esik piszkosul jól a közönség szeretete és rajongása. Mi választottuk, hogy gyakran éjszakába nyúlóan szereplünk, így az életritmusunk is teljesen más. A fő különbség mégis talán az, hogy előadóművészként a szívünk, a lelkünk 110 százalékát visszük minden egyes produkcióba. S ha ez esetleg nem sikerül úgy, ahogy terveztük, vagy a közönség másképp reagál, szolidabb a fogadtatás a vártnál, akkor a szív könnyebben sérül. Ez is a szakma része, hosszú évek után az ember megtanulja kezelni ezeket a helyzeteket. 

– A család és a barátok hogyan viszonyulnak ahhoz, hogy országosan ismert sztár lett?

– A türelmüket és kitartásukat nem tudom eléggé megköszönni. A hozzám legközelebb álló emberek elfogadták azt, hogy a fellépések, a mutatványok számomra az elsők, és minden csak ezek után következik. Rengeteg lelkiismeret-furdalást okoz például, hogy ha sokadjára nem tudsz elmenni a legjobb barátod születésnapjára, mert épp fellépésre készülsz.

Fókuszban a külföldi turné

– Hány bűvésztrükk szerepel a repertoárban?

– Több száz, de abszolút a minőséget helyezem előtérbe a mennyiség felett. Rengeteget, akár napi 10–12 órát vagyok képes dolgozni azon, hogy egy-egy trükk minél kifinomultabb legyen, minél jobban elkápráztassa a közönséget. Hozzáteszem, nekem a bűvészet tényleg az életem és a hobbim egyben. Akadnak ugyanis olyan trükkök, amelyeket soha nem adtam elő színpadon, mégis sok energiát fektettem a tanulásukba. Pusztán a bűvészet szeretetéért.

– Készül jelenleg nagy dobásra?

– Ősszel és télen több külföldi országba meghívást kaptunk egész estés, másfél-két órás produkcióra. A 15 fős csapatommal – ennek a magját nagyrészt a mai napig rábaközi származású emberek adják – gőzerővel dolgozunk az előkészületeken. Olyan illuzionista műsort igyekszünk az asztalra tenni, amely több száz, akár ezer embert vonz és vegyíti a különböző művészeti ágakat. Ez a pályafutásom egyik fő célja is egyben, hogy a bűvészmutatványokat széles körben művészetként fogadják el itthon. Visszatérve a performance-ra, ha hazatértünk a külföldi turnéról, azon leszünk, hogy a jövő évi fesztiválszezon előtt minél több magyar településre is eljusson az új előadás. Ugyan egy évtizede a fővárosban élek, lokálpatriótának vallom magam, nekem az otthon a mai napig Kapuvárt jelenti. Ezt azért is hangsúlyozom, mert az új attrakciót mind a Rábaközbe, mind Győr-Moson-Sopron más térségébe is el akarom vinni jövőre.

Kiss V. Balázs repertoárjában több száz trükk szerepel.

Fesztiválok nagyszínpadán

– Ha már fesztiválszezon: korábban is többször nagyszínpadra állhatott szerte az országban, de idén rengetegszer kapta meg ezt a lehetőséget. Csak a zamárdi Strand Fesztiválon hétszer kápráztatta el a nagyszínpad közönségét.

– Valóban, idén több 15–20 perces blokkokra kértek fel a szervezők. A Strand Fesztiválon szombat este a Bagossy Brothers, ByeAlex és Majka előtt is elvarázsolhattam a publikumot. Ez nekem is felejthetetlen élmény. Arról nem szólva, hogy ezzel az egyik gyerekkori álmom szintén valóra vált. Középiskolásként a nagy fesztiválokon, a Szigeten vagy a soproni VOLT-ton sokat ábrándoztam arról, hogy egyszer talán én is ott lehetek az első számú színpadon, amely a legnagyobb tömegeket vonzza. E téren már nincs hiányérzetem.

Lánykérés varázslattal

S még egy lánykérést is sikerült varázslattal tálalni Zamárdiban. Hogy kezdődött ez a nem mindennapi sztori?

– Nagyon aranyos volt a történet a kezdetektől fogva. Egy finn fiatalember a magyar barátnőjét szerette volna eljegyezni a Balatonnál. Kint élnek Finnországban, de nyáron itthon voltak, s jöttek a Strandra bulizni. A fiatalember írt a szervezőknek, hogy ha lehetséges, valamelyik színpadon kérné meg a párja, Szilvi kezét. Így került hozzám az „ügy”.

A sráccal számos e-mailt váltottunk, személyesen is találkoztunk a nagy nap előtt. A lánykérés koreográfiáját úgy építettem fel, hogy mind Szilvinek, mind a közönségnek az utolsó pillanatig ne derüljön ki, miről is van szó valójában. Az eljegyzési gyűrűt pedig kisebb tűzfészekből húztam elő. Szerencsére Szilvi igent mondott. Az őszinte öröme feltétlen kellett ahhoz, hogy a trükksorozat sikert arasson.

A felejthetetlen lánykérés a Strand Fesztivál nagyszínpadán augusztus végén történt.

Névjegy

A kapuvári Kiss V. Balázs fiatal illuzionista, aki hazánk mellett számos külföldi ország színpadát megjárta Angliától Svédországon át az Arab Emírségekig. A Forma-1-es futamok előtt is rendszeresen fellép. A debreceni Nagyerdei Stadionban több mint 20 ezer ember figyelte óriás LED-falakon a mutatványait. Bűvészként eddig egyedüliként tartott önálló estet Kelet-Európa egyik legnagyobb szabadtéri színpadán, a Budapest Parkban. A YouTube-on Backstage Magic című sorozatot több 10 ezren követik, az Azariahval forgatott rész eddig több mint 220 ezren látták.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában