Több mint 100 retró kocsi

2023.09.09. 19:52

Civil főzőverseny és veterán autó találkozó Hegyeshalomban - képekkel

Civil sütő-főzőversennyel egybekötött veterán jármű találkozót szerveztek Hegyeshalomban szombaton.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Hegyeshalmi Polgárőr Egyesület a Keleti Veterán Retró Club közreműködésével harmadszor rendezett veterán gépjármű találkozót a Stettni-tó partján. Tóth Gyula főszervező tájékoztatása szerint 93 járművet regisztráltak, de annál jóval több érkezett a helyszínre, köztük autók, motorok, de biciklik, sőt régi tűzoltóautókat is láthattunk. Kupával készültek a legidősebb keleti és nyugati autóknak, valamint a legidősebb motorkerékpárnak, illetve a közönség is szavazhatott kedvencére. Annak is hagyománya van, hogy zárásként felvonulásra indulnak Hegyeshalom főutcáján. Tóth Gyula még hozzátette: akik a legutóbbi Fut a Hegyes! megmérettetésen nem tudtak részt venni, most teljesíthették a távot az éremért.

Fekete Tamást is kérdeztük, a civil sütő-főzőverseny szervezőjét. Ezúttal 9 csapat nevezett be, helyi civil szervezetek mellett Mosonszolnokról, sőt Egerből is érkeztek a megmérettetésre. Készült szigetközi halászlé, körömpörkölt, két változatban, veterángulyás. Az egri vendégek ostromlevessel várták a vendégeket. Flaskay Istvántól megtudtuk, éppen ma 471 éve, hogy 1552. szeptember 9-én a törökök megostromolták az egri várat. Dobó István várkapitány parancsot adott ki az egri nőknek, hogy főzzenek egy kiadós ételt a katonáknak. Sajnos azonban az ostromot a törökök előbb kezdték meg, így ebből a dicső egri védők nem tudtak enni. Az asszonyok arra használták az ételt, hogy a várfalon felmászó törökök nyakába öntötték. Ezért is kapta később az ostrom gulyás nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában