A színházszerető közösségért

2023.08.29. 19:58

Indul a Győri Nemzeti Színház következő évada - képek társulati ülésről

Megtartották kedden a Győri Nemzeti Színházban a 2023/24-es évad társulati ülését. A tavalyi nehéz esztendő tapasztalataival és tanulságaival felvértezve állnak az új év előtt. A cél egy még összetartóbb színházszerető közösség építése - fogalmazott Bakos-Kiss Gábor direktor. Elkötelezett szándékuk, hogy ezúttal az összes tervezett előadást a győri teátrum falain belül mutatnak be.

Simon Roberta

Fotó: Nagy Gábor

Dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy a Győri Nemzeti Színház társulatának az elmúlt időszakot tekintve talán a tavalyi volt a legnehezebb éve, mégis sikeresen zárta azt. -Remélem a következő könnyebb lesz, ehhez a város minden tőle telhető támogatást megad. Az az élmény, amit itt kap a közönség, Győr fontos kulturális értéke. Sok sikert kívánok a következő évadra - fogalmazott.

Két előadás próbaidőszak zajlik párhuzamosan a teátrumban. Lázasan készülnek a színészek a szeptember 9-ei Pénz az égből bohózatára, amit Kis Domonkos Márk rendezésében mutatnak be a Kisfaludy teremben. Emellett az olvasópróbákon csiszolgatják az Ármány és szerelem romantikus drámáját, amelyet szintén ősszel láthat először a közönség, Vladimir Anton rendezésében. Mindezt megelőzően még szeptember megtartják a Cooperával közös produkció premierjét, A helység kalapácsát, amelynek júniusi házi főpróbájára mi is beleshettünk.

Bakos-Kiss Gábor színházigazgató elmondta, hogy ugyan intenzív nyári időszakon vannak túl, de a következő hónapokban is megtelik élettel a győri teátrum. -Hétvégén érkezik Korda György és Balázs Klári, majd hétfőn Koncz Zsuzsa ad koncertet. Szeptember 10-én pedig megtartjuk az évadnyitó koncertünket. Szeretnénk minden teret kihasználni és újra megtölteni élettel a színházat, ezért az évad folyamán számos kísérőprogrammal, koncerttel, kiállítással és vendégjátékokkal - mint a Madagaszkár musical - készülünk. Utazunk hamarosan Prágába A műselyemlánnyal és Jáger András estjével, ma pedig a Vidor Fesztiválra A hőstenor darabunkat visszük - sorolta Bakos-Kiss Gábor.

Emellett november ismét a színház ad otthont a Győri könyvszalonnak, amelynek keretében megrendezik a Dráma a szalonbant is. Bede-Fazekas Csaba 90. születésnapját pedig egészestés gálával ünneplik meg év végén.

Októberben a Győri Balett veszi át a nagyszínpadot, a bérletes előadások közé a felújított Skarlát betű került. Novemberben Buborékok premier Csankó Zoltánnal és Kubik Annával a főszerepben, Bakos-Kiss Gábor rendezésében. Decemberben a közkedvelt musicalt, a Valahol Európában állítják színpadra, majd januárban a Padlásszínházban két ősbemutatót is tartanak: a kétszereplős Sztriptízt és Hajdu Tibor monodrámáját.

Nem maradnak el a Vill-Korr sulibérlet előadások sem: még októberben Petőfi emlékév kacsán Kszel Attila Tűzön vizen át, majd márciusban a Virtuália , áprilisban pedig érkezik A Pincérfrakk utcai cicák. Májusban visszatér Győrbe Járai Máté, a Riviéra vadorzóiban, míg júniusban Bende Ildikót láthatjuk a Hárman a padon előadásban. A legnagyobb kedvenceket pedig továbbra is repertoáron tartják.

Az évad további kulisszatitkairól és a részletes repertoárról, programkínálatról még többet megtudhatnak Bakos-Kiss Gábor színházigazgatóval készített podcastunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában