A mese legyen újra a felnőtteké

2023.05.18. 20:42

A gyógyító mesékről a mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetemen - fotók

A mese legyen újra a felnőtteké is címmel Békési Tímea addiktológiai konzultáns, etnográfus, Metamorphoses-­meseterapeuta a Metamorphoses Meseterápiát mutatta be a Nyugdíjas Egyetem tanévének utolsó előadásán.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A rendezvényen szokásosan az online játék nyerteseinek nevét sorsolták ki először: az előző előadáshoz kapcsolódóan 82 válasz érkezett, amiből 74 volt helyes. Vizsy-Gombosi Lilla polgármesteri titkárságvezető felhívta a figyelmet, hogy a Nyugdíjas Egyetem keretében az év előadójára lehet szavazni.

A tanév utolsó előadását Békési Tímea tartotta, aki Mosonmagyaróváron született, Darnózselin nőtt fel, s jelenleg addiktológiai konzultánsként tevékenykedik. Rendhagyó módon, ám előadásához kapcsolódóan egy mesével indított és zárt is.

– A mese a XX. századig felnőtt műfaj volt – hangsúlyozta az előadó, aki a mesék gyökereire, eredetére is rávilágított. Utóbbira több elmélet is született, volt, aki a szegény emberek egyetemeként tekintett rájuk. Békési Tímea kiemelte: sokáig szájhagyomány szerint terjedt, majd Grimmék munkája nyomán került a gyerekszobába a mese.

A szakember arról is részletesen mesélt, hogy a segítő szakmában miként nyúlnak a meséhez, mint terápiás eszközhöz. Boldizsár Ildikó a Metamorphoses Meseterápia Módszert 2010 óta használja, mely az egyik legelterjedtebb meseterápia hazánkban. Az előadáshoz kapcsolódó online játék péntektől elérhető.

A Nyugdíjas Egyetem diplomaosztója június 12-én 10 órától az egyetem aulájában lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában