kisalfold.hu podcast

2023.04.18. 06:31

Gondoskodjunk időben a szüleinkről - Pozsgai Mártával, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház ápolási osztályának vezetőjével beszélgettünk

Fizikailag, vagy mentálisan szinte napok alatt le tud romlani annyira egy idős ember állapota, hogy onnantól kezdve napi 24 órás felügyeletet igényel. Pozsgai Mártával, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház ápolási osztályának vezetőjével arról beszélgettünk, mikor tesszük a legjobbat idős szüleink védelmében.

Pozsgai Kitti

Pozsgai Márta, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház ápolási osztályának vezetője. Fotó: Nagy Gábor

Pozsgai Márta, aki munkája elismeréseként március 15-e alkalmából vette át a Belügyminisztériumban a Magyar Ezüst Érdemkeresztet, évek óta vezeti a győri kórház ápolási osztályát. Nemrég a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Zrínyi utcai telephelyéről a kórház Híd utcai épületébe költöztek, ahol modernebb körülmények között, de kisebb helyen fogadják az ápolásra szoruló betegeket. Várólistát nem vezetnek, de a sor hosszú. Ha valaki be szeretne kerülni, hónapokat is kell várnia.

Hallgassa meg!

- A legtöbben akkor hívnak fel, amikor már baj van. Elmondják, hogy a 90 éves szülőnek combnyak-törése volt, nem tudják hazavinni, kellene a hely - mondja Pozsgai Márta. - Nem szabad eddig várni, időben el kell kezdeni gondolkodni arról, mi lesz, ha olyan állapotba kerül a szülő, hogy már nem tud gondoskodni magáról.

Az ápolási osztályra olyan betegeket vesznek fel (jellemzően a kórház valamelyik osztályáról), akikkel már gyógyító tevékenységet nem folytatnak, viszont szakszerű ápolásra van szükségük. Ilyen a katéterezés, infúzió adása, antibiotikum kúra. Ezeket a tevékenységeket a szociális otthonok, idős otthonok általában nem vállalják, otthon pedig szintén nem lehetséges kivitelezni. A szociális otthonokba való felvétel kérvényét érdemes évekkel korábban beadni, még akkor is, ha az idősödő szülő erről eleinte hallani sem akar.

- Meg kell értetnünk a szüleinkkel, hogy ha nincs más megoldás, mi így tudunk gondoskodni róluk. Magyarázzuk el azt is, hogy a kérvény beadása nem azt jelenti, hogy neki mindenképpen be kell oda költöznie, hanem azt, hogy addig, akár élete végéig is otthon maradhat, ha képes kevés segítséggel ellátnia önmagát - magyarázza a szakember.

Az idősek gondozása nehéz munka, kemény fizikai megterheléssel is járhat. Gondoljunk a fürdetésre, ágyból való ki- és beszállásra, pelenkázásra, etetésre. Régebben, amikor a nők jellemzően otthon voltak és a generációk együtt éltek, könnyebben meg tudták oldani az idős hozzátartozók gondozását. A saját családjuk mellett gondoskodtak az idős szülőkről, akár úgy, hogy egy fedél alatt éltek. Manapság, amikor a nők is ugyanúgy eljárnak otthonról dolgozni, mint a férfiak, de a háztartási munka és a gyermekek nevelése is jellemzően rájuk hárul, igencsak embert próbáló kihívás napközben többször is felkeresni egy idős embert, aki törődést, ápolást igényel. Ráadásul a nők egyre idősebb korban vállalnak gyereket, így könnyen megeshet, hogy az idős szülő mellett egy kisgyerek is az ő figyelmére éhes.

- El kell fogadnunk, hogy ha valaki igénybe veszi a bentlakásos szolgáltatást, azt nem azt jelenti, hogy elhanyagolja a szülőjét, hanem azt, hogy gondosodik róla. Nálunk 12 órás műszakokban váltják egymást a nővérek, amit valakinek egyedül kell otthon megoldania. Ez már rövid idő alatt is elképesztően kimerítő. Van olyan, akinek legszívesebben azt mondanám, amikor végre eljutnak hozzánk, hogy dőljön le ő is az ágyra és pihenjen nálunk néhány napot, annyira ki vannak merülve.

Nem csak fizikailag, lelkileg is megterhelő időszak ez. Az állandó lelkiismeret-furdalás, aggódás, idegesség, kimerültség, semmi jóhoz sem vezet. Sajnos nem ritka az sem, hogy a testvérek között nincs egyetértés a szülők elhelyezéséről, ápolásáról, ez tovább rontja a helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában