A pappá szentelés előszobája

2023.04.03. 09:32

A török idők óta nem volt ilyen Türjén - Diakónust szenteltek + Fotók

Diakónusszentelésre gyűltek össze a csornai premontrei szerzetesek és vendégeik a közelmúltban Türjén, a csornai apátsághoz tartozó ősi templomban. A török idők óta nem volt hasonló esemény a településen. Ráadásul egyfajta „birtokbavétel” is volt a szentelés, hiszen a felújított középkori istenházában tartották az ünnepi szertartást.

Cs. Kovács Attila

Rácz Dávid Ignác mint diakónus már a szentmiséken is közreműködhet. Fotók: Erdős Zsolt

Nagy ünnepe volt a közelmúltban a csornai premontreieknek. Az apátsághoz tartozó türjei prépostsági templomban Berta Tibor tábori püspök diakónussá szentelte Rácz Dávid Ignác csornai premontrei szerzetest. Történelmi jelentőségű is volt az esemény, hiszen utoljára a török előtti időkben volt pap- vagy diakónusszentelés Türjén. A szertartás ugyanakkor a felújított középkori templom „birtokbavételének” is nevezhető. Rácz Dávid Ignác tavaly augusztusban tette le örökfogadalmát Csornán. 

Az ünnepre a templom megtelt zarándokokkal, akik többek között Csornáról is érkeztek, de ott voltak a szentelt Bátaszék környéki rokonai, ismerősei, illetve a csornaiakkal együtt ünnepeltek a gödöllői és zsámbéki premontreiek, a tihanyi és pannonhalmi bencések, valamint az egyházmegyés papok és diakónusok. 

Berta Tibor püspök szentbeszédében személyesen szólt Ignác testvérhez. 

 

Kívánom neked, hogy az a megrendülés, amit ma te is megtapasztalsz, egész életedben megmaradjon. Rendülj meg még sokszor, akár az öröm, akár a bánat könnyei­v­el

 

– fogalmazott a püspök. Emellett kiemelte még Máriának az angyali üdvözletkor kimondott igenjét, melyet életünkben is előtérbe kell helyezni, mint ahogy a Szűz­anya is előbbre helyezte a hitét és az Istenbe vetett bizalmát élete történései­nek megértésénél. 

A diakónussá válás gyakorlatilag a pappá szentelés „előszobája”. A felszentelt diakónus keresztelhet, eskethet, temethet, és a szentmiséken prédikálhat is. Jellemzően egy-két évig tevékenykednek ebben a formában, majd következhet a pappá szentelés. Ignác testvér addig a hét egyik részében Szombathelyen tanárként szolgál, a hét másik felében pedig otthon, Csornán találkozhatnak vele a hívek. 

Misék a nagyhéten

A csornai premontrei apátsági templomban a héten folytatódnak az ünnepi programok. Április 5-én, szerdán délután fél hatkor vesperás lesz, majd hat órakor szentmise, alatta gyóntatás. Csütörtökön este hatkor szentmisét tartanak az utolsó vacsora emlékére, és sor kerül a lábmosásra. Pénteken negyed hatkor keresztút lesz az apátság díszudvarán, hatkor kezdődik a nagypénteki szertartás. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában