Nagy dilemma a pályaválasztás

2023.03.30. 09:24

Soproni Nyugdíjasegyetem: a szakmákról volt szó

Prof. dr. Lükő István nyugalmazott egyetemi magántanár „Képzettségek vására, avagy szakmák, diplomák kereslete és kínálata – Mi legyek (leszek), ha nagy leszek?” címmel tartotta meg a Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemeszterének második előadását.

Bódvai Ildikó

Sok újdonságról értesültek a nyugdíjasegyetem hallgatói.

Fotó: Szalay Károly

Lükő professzor előadása kezdetén feltette a kérdést: ki választaná ma is ugyanazt a szakmát, mint egykor, és ki döntene másként? A rögtönzött felmérésből kiderült, hogy a hallgatóság igencsak megosztott. 

– Van néhány fontos döntés az életünkben, a pályaválasztás ezek közé tartozik – jelentette ki a professzor. Hozzátette, nem is olyan egyszerű ez a döntés, hiszen rendkívül gyorsan változik körülöttünk a világ. Nem biztos, hogy a ma keresett szakma tíz év múlva is az lesz. Példaként említette, hogy annak idején a transzformátor feltalálásával gyökeresen átalakult a villamosenergia-termelés, addig ismeretlen szakmák jöttek létre, felgyorsult a technikai fejlődés, elindult a gépesítés. 

Napjainkban az Ipar 4.0-t a nagyfokú automatizálás jellemzi, az Ipar 5.0 forradalom kulcsa viszont már az ember és a robot közötti hatékony együttműködés. A robotok kiválóak a tömeggyártásra, az emberek pedig kitűnően végeznek olyan feladatokat, amelyekhez kreativitásra, képzelőerőre és kézügyességre van szükség. Nem kell megijedni, az emberi munkára mindig szükség lesz, az emberi agy tevékenységét nem lehet algoritmusokkal helyettesíteni. 

– A technikai fejlődésnek társadalmi-gazdasági következményei is vannak – ecsetelte a professzor. – Kialakul a munkanélküliség, megindul a munkaerő-vándorlás országon belül és kívül. A munkaerő­piaci viszonyok és maguk a foglalkozások is változnak. Egyre több munkakörben elvárás az élethosszig tartó tanulás (lifelong learning), előtérbe kerül az e-learning, a digitális pedagógia és a hálózatosodás. 

Prof. dr. Lükő István arról is beszélt, hogy lehet-e a szakképző intézményekben naprakész tudású szakembereket képezni. A válasz: nem. A technika annyira gyorsan változik, hogy azt képtelenség intézményi keretek között követni, erre valók a továbbképzések. A fizikai és a szellemi munkát sem lehet határozottan különválasztani, mert a jó mesterembernek éles logikával és problémamegoldó készséggel kell rendelkeznie. 

A szakmaválasztásról azt mondta, ha szerencsések va­­gyunk, jól döntünk, de a váltástól sem kell megriadni. A munka és a tanulás végigkíséri az életünket. Mindenki vonzó, jól fizető és biztos állásra vágyik, de ott van a dilemma, hogy mekkora áldozatot ér meg az álommunka vagy a jó kereset. 

Molnár Gábor erdőmérnök feleségével Győrből jár a Soproni Nyugdíjasegyetem előadásaira. Mint ahogyan a korábbi programokat, ezt a mostanit is érdekesnek, színvonalasnak találta, bár, mint mondta, nem volt könnyű helyzetben az előadó, hiszen a téma hatalmas, nehéz egy órába belesűríteni a lényeget. 

Kisalföld-kvíz

1. Mi az Ipar 5.0 jellemzője? 
2. Minek a rövidítése az LLL? 

A válaszokat április 8-ig várjuk a [email protected] e-mail-címre, vagy postán a Kisalföld szerkesztősége, 9400 Sopron, Frankenburg út 2/A levelezési címre. A levélbe és az e-mail ­tárgy rovatába ne felejtsék beleírni: Soproni Nyugdíjasegyetem, kvíz. 

Az előző kvízünket helyesen megfejtők közül Derdák Lászlóné pinnyei és Borsos Ferenc soproni olvasónknak kedvezett a szerencse, ők vehették át a Kisalföld ajándékkönyveit. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában