Mélyre nyúló gyökerek

2023.03.15. 09:45

Egyre többen kutatják a múltat – Klapka György egy győri családfán

Minden családi legendáriumban vannak izgalmas történetek és akadnak vakfoltok. Lehet, hogy történelmünk nagyjai közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. Költők, forradalmárok, köztiszteletű vezetők arcvonásai és mozdulatai élnek tovább bennünk, a leszármazottaikban, gyakran úgy, hogy nem is tudunk róla. Baranyó Katalin családja például generációk óta őrzi annak emlékét, hogy őseik közt van Klapka György.

Dániel Viktória

Baranyó Katalin és Kovács Balázs szenvedélyesen kutatják a múltat.

Fotó: Rákóczy Ádám

Az 1848/49-es forradalom jeles alakja a Magyar Királyság negyedik hadügyminisztere és a honvédség vezérkari főnöke is volt egy időre. A legtöbben mégis úgy ismerik, mint a komáromi vár hős védője, aki Győrből is kiűzte a császári csapatokat. A világosi fegyverletétel után pedig megpróbálta kiharcolni többek közt, hogy a vár feladásáért cserébe a hadifogságba esett magyarok engedményeket kapjanak. Végül csak saját embereit sikerült megmenekíteni az üldöztetéstől. A családi emlékeket Baranyó Katalin kitartó kutatómunkával egészítette ki, feltárva a hős forradalmárhoz fűződő szálakat.

Emellett a napokban készült el Petőfi Sándor, valamint a hozzá kötődő oldalági leszármazottak családfájának felrajzolásával. A monumentális rajz több családfát összesít, és a Petőfi 200 eseménysorozathoz kötődve ki is állítják majd. 

Baranyó Katalin – Klapka György oldalági leszármazottja –, a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társaságának tagja régóta próbálja felvázolni az adatokat. Balra Biczó Zalán helytörténész, jobbra pedig Kovács Balázs, a szervezet elnöke. 
Fotós: Rákóczy Ádám

Az éppen két éve alakult Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társaságában van, akiről kiderült, hogy az egyházasberzsenyi Berzsenyi család leszármazottja, tehát Berzsenyi Dániel távoli rokona. Egy másik tag egyik felmenőjének tudhatja a mecséri „mintabírót”, akinek személyéről még Vas Gereben is megemlékezik „A nemzet napszámosai” című regényében. 

A nyitott, tagdíj nélküli társaság tizenegy fővel vágott neki a közös munkának, ma már ­negyvenkilenc tagot jegyez. 
A résztvevők többsége a megye területén él, de vannak csallóközi, burgenlandi, sőt, egy jelenleg Szaúd-Arábiában élő tag is. Ami összeköti az életkorban és tapasztalatban is színes társaságot, hogy mind Győr-Moson-Sopronhoz köthető múltat kutatnak. 

Ahogy fény derül egy-egy titokra, úgy jelentenek egyre többet, mást a régi történetek, dokumentumok. Katalin számára a Klapka Györgyre emlékező könyvek, fotók ma már a családi história részei. 
Fotós: Rákóczy Ádám

– A járványhelyzet miatt a személyes találkozásokra csak tavaly június óta kerülhet sor –mondta el Kovács Balázs elnök. – A tagság több szakmai elő­adáson is részt vehetett, többek között dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese tartott rendkívül izgalmas összefoglalót a végrendelet-kutatásokról, valamint Kun Mária Klára tagtársunk, aki a Győri Anyakönyvi Hivatal nyugalmazott vezetője, bepillantást engedett az anyakönyvvezetés rejtelmeibe. Utóbbi tervezett egyalkalmas beszélgetés – a nagy érdeklődésnek köszönhetően – három alkalom idejét ­ is kitöltötte. 

A közös munka során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a havi egyszeri, előadásokkal egybekötött rendes ülések nem elegendők. 
– A tagok kérték, hogy a szakmai előadások mellett legyenek havi rendszerességű kötetlenebb alkalmak is, amikor az egyéni kutatásokat tudjuk megbeszélni, és egymás munkáját ötletekkel, javaslatokkal támogatni – tette hozzá Kovács Balázs. 

A tagok közt vannak kezdő és rutinos családfa- és -történetkutatók, akik egymást segítve tudnak haladni.
Fotós: Rákóczy Ádám

A Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága idén is izgalmas előadásokkal készül például a családtörténeti traumakutatásról, árvaszéki iratokról, német tartományokból betelepültek kutatásáról, valamint több környékbeli település – köztük Mindszentpuszta és Bőny – neves családjairól. Emellett április 22-én első ízben műhely-konferenciát is rendeznek, ahol a szakmai előadások mellett a tagok saját hely- és családtörténeti kiadványaikat is bemutatják. 

Ünnepi előadás

Március 16-án, csütörtökön 17 órai kezdettel az 1848/49-es szabadságharc Győrben és Győr környékén történt eseményei­ről tart előadást Nagy Róbert történész a Mod Zrt. előadótermében (Győr, Szent Imre út 88.). Az ingyenes programot a Győri Hely- és Családtörténet-kutatók Baráti Társasága szervezi, és mindenki számára nyitott. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában