Igény a jókedvre és a támogatásra is

2023.02.16. 08:39

Farsangi és báli mulatságok időszaka Győr-Moson-Sopronban

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a vidámságé, a báloké, mulatságoké. Készülődnek az óvodások, az iskolások, alig várják a farsangot, hogy jelmezbe öltözve vigadhassanak. Ilyenkor még egy-egy nyugdíjasklub tagjai is jelmezbe bújnak.

Barki Andrea, Mészely Réka

A kép a Győri Ipartestület 124. bálján készült. Jól szórakozott mindenki, a bevétellel az idős, kis nyugdíjjal rendelkező tagokat támogatják. Fotó: Győri Ipartestület

Egyre több hobbi- és szakmai közösség szervez mulatságot. A Covid miatti bezártság után mintha még jobban megnőtt volna az igény a vidám összejövetelekre. 

Az elmúlt hétvégén telt házzal rendezték meg például a Győri Ipartestület 124. bálját. Az elsőt 1899-ben tartották. – A felhőtlen szórakozás mellett jótékony célokat is szolgált a bál – mondta Hancz István titkár.

– Nem feledkezünk meg az idős, kis nyugdíjjal rendelkező tagjainkról sem, a báli bevétellel őket támogatjuk. Jövőre ünnepeljük a 125. Iparosbált – mondta Hancz István titkár. 

Élnek a régi szokások 

A régi bálok hangulatát idézte meg a gönyűi honismereti egylet és a polgárőr-egyesület közös rendezésű Hajós Emlékbálja is. 

– A múlt században Gönyűn, amikor befagyott a Duna és a hajózás leállt, a hajósok is itthon maradtak. A téli szürkeségbe mindig vidámságot hozott a rendszerint februárban megrendezett Hajósbál – idézte Szász-Pungur Csenge közművelődési szakember a faluban még élő hajósok visszaemlékezései alapján a régi időket. 

– A bálok helyszínét a Kék Duna vendéglő, a későbbiekben pedig a mai Sirály épülete adta. A vendéglátó-helyiség termeit a jeles eseményre szalagokkal és zászlókkal díszítették, a mennyezetre pedig hajómaketteket függesztettek, amelyek valós, akkor utazó hajók kicsinyített másaiként a bálterem ékességeként szolgáltak. A terített asztaloknál a családi, baráti társaságok külön-külön ültek. 

A talpalávalót a Járóka család tagjai szolgáltatták, igazi cigányzene szólt. A hajóscsaládok nagyon készültek ezekre az estékre. A hölgyek hosszú, elegáns ruhát varrattak, elengedhetetlen viseletnek számított a kesztyű. A hajós férfiak nagy része egyenruhát viselt, míg a civilnek számító férfiak nyakkendőben jelentek meg, és általában sötét színű kesztyűt hordtak. 

Mint minden bál, a Hajósbál is nyitótánccal kezdődött, amelyet mindig a legmagasabb rangú hajóstiszt táncolt el a feleségével vagy a leányával a Kék Duna-keringőre. Az idei rendezvényen a régi bálok hangulatát a terem feldíszítésével, a hajószászló behozatalával idézték meg. Sajnos fogynak a hajósok, egyre kevesebben viselik már az egyenruhát. A vidámság azonban mit sem változott. 

Őrzik a hagyományt – A gönyűi bál a szokásnak megfelelően a hajós­zászló behozatalával kezdődött. Fotó: Gönyűi Honismereti Egylet

Hagyományt teremtenek 

Először szervezett vármegyei Gazdabált a lövői Alpokalja Gazdakör. 

– Októberben alakult a gazdakörünk Lövőn, a környező településekről is csatlakoztak hozzánk – mondta Vissi-Kelemen Adrienn, a gazdakör elnöke. 

– Apósom halála után három éve vettük át a gazdaságot, így kerültem bele nőként a gazdacsapatba. Nagyon jó érzés volt, hogy elnöknek jelöltek. Azonkívül, hogy egy nagyon kellemes estét együtt tudtunk tölteni, a bálunk jótékony célokat szolgált. A bevételt az egyházközségünknek ajánlottuk, illetve több civil szervezetet is támogatunk. Szeretnék köszönetet mondani minden támogatónknak – tette hozzá az elnök. 

A szervezők minden részletre figyeltek. A termet búzával, kalásszal díszítették, dekorációként traktort készítettek, a szervezők egyforma, gazdaköri ingben voltak. A finom falatok, jó muzsika mellett a mindennapi életet meghatározó szakmai kérdések is előkerültek. 

A vármegyei Gazdabálon a szórakozás közben szakmai kérdéseket is megbeszéltek. Fotó: Alpokalja Gazdakör

Minden hétvégén bál 

A farsangi szezonban egymást érik a bálok a Lajta-parti városban. Több rendezvénynek komoly hagyománya van Mosonmagyaróváron, de az új kezdeményezésekhez is sokan csatlakoznak. A Nők a Városért Egyesület huszonötödik alkalommal szervezte meg jótékonysági bálját. Az Attitude Balett Stúdió és a Delta SE is megtartotta már – immár másodszor – bálját, amelyet jótékonysággal kapcsoltak össze. 

A 114. bálját rendezi meg a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület február 18-án a Part Rendezvényházban. 2004 óta hagyománnyá vált, hogy a rangos ünnep keretében adják át a Moson Vármegye Iparosa Díjakat. 

– Az ipartestület tagjai mellett szeretettel várjuk a vállalkozókat és minden szórakozni vágyót. Eddig csupán a 2020-as rendezvényünk maradt el a pandémia miatt, generációk óta megtartjuk a nívós eseményt – tudtuk meg Banyár Tamás ipartestületi titkártól. Szintén február 18-án, szombaton még egy nagy hagyományokkal rendelkező esemény lesz, a 47. Gazdászbál. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában