Őszi hangulatban

2022.10.18. 09:38

Számos településen találkozhatunk színes alkotásokkal Sopron környékén - Fotók

Egyre több településen öltöztetik díszbe az utcákat, tereket. Van, ahol most a lakókat is arra kérik, hogy varázsoljanak őszi hangulatot portájuk környékén.

Papp Fanni

A fertőrákosiak vidám figurákkal, terményekkel teszik hangulatossá portáikat. Fotó: Máthé Daniella

Szép, színes alkotásokkal Sopron környékén számos településen találkozhatunk. Vidám, gyakran mulatságos kompozíciókból nincs hiány, a dekorációhoz felhasználják az évszak jellegzetes növényeit: különböző formájú és színű dísztököket és kukoricacsöveket. Nem véletlen, hiszen a kukoricafosztás az ősz hagyományos társas munkája volt. 

A régi hagyományokhoz tartozott, hogy betakarítás után a kukoricacsöveket a házaknál rokonok, szomszédok, ismerősök segítségével fosztották meg levelüktől. Az asszonyok és lányok leültek a kukoricarakáshoz és legtöbbször puszta kézzel letépték a csumát a kukoricacsőről, amit a férfiak zsákokba szedtek és felhordták a padlásra. A hagyomány manapság már nem él, viszont egyre népszerűbb a kukoricacsövekkel díszíteni a házak tájékát. 

A hangulatos díszítéssel nem csak az őszi évszak beköszöntét fogadják, sok esetben a szüreti mulatságokra hívják fel a figyelmet. Többek között ilyen hangulati elemekkel hirdették meg a programot Fertőszéplakon és Nagycenken is. Habár ezek már véget értek a településeken, még felfedezhetők a mindenféle színes és természetes dekorelemmel tarkított szalmabábuk. 

Fertőrákoson idén sem maradhatott el a már hagyománnyá vált utcadíszítő verseny, amit az önkormányzat hirdetett meg. A helyiek hatalmas lelkesedéssel csatlakoztak a kihíváshoz, sok kreatív őszi jelenetet alkottak meg. 

– Már szunnyad a természet, de szerettünk volna csöppnyi boldogságot csempészni a mindennapokba az őszi hangulatba öltöztetett településen. Nagy örömünkre, a lakók lelkesen támogatták az ötletünket – mondta el Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. Hozzátette, a díszes portákat még két hétig tekinthetik meg a járókelők. 

Mindezek mellett a vidám szalmabábuk többet jelenthetnek egyszerű dekorációknál, közösséget is formálnak. A harkai önkormányzat ebben a szemléletben hirdette meg a közösségi szalmabábu-díszítést, amelyen a település lakói közösen csinosították ki a szalmakötegeket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában