Diabétesz Világnap

2022.10.30. 13:00

Rejtőzködő kór a cukorbetegség: figyelemfelhívó sétát rendeznek Győrben

Több mint egymillió embert diagnosztizáltak cukorbetegséggel Magyarországon, és legalább még egyszer ennyien vannak, akik szintén érintettek vagy a betegség előszobájában vannak, de nem tudnak róla. November 6-án ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadásokkal és diabétesz napi sétával várják az érdeklődőket Győrben.

Dániel Viktória

A nagy érdeklődésnek köszönhetően idén is megrendezik a Diabétesz Világnapi Konferenciát és a Győri Diabétesz Sétát. Képünkön a szervezők: Hartman József (balra), Mező Edina, Pintérné dr. Fürst Ágnes és Venesz László. Fotó: Rákóczy Ádám

Rendkívül sokan vettek részt tavaly az I. Diabétesz Világnapi Konferencián és a Győri Diabétesz Sétán. Nem csak a diagnosztizált cukorbetegek számára fontos a rendszeres szűrés, sokan élnek szénhidrát­anyagcsere-rendellenességgel anélkül, hogy tudnának róla. 

A tudatosságot szeretné növelni a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület, a Patrónus Lions Club Győr és a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház felnőtt diabetológiai gondozója közös diabétesz napi programjával. 

– Sok a diagnosztizálatlan beteg, valamint azok száma is magas, akik a cukorbetegség „előszobájában” vannak – mondta el Pintérné dr. Fürst Ágnes, a rendezvény kitalálója, diabetológus, háziorvos. – A megelőző szűrések nagyon fontosak. A már diagnosztizált betegeknél pedig az évi 2–4 gondozási nap mellett is szükségesek állapotfelmérő szűrések a szövődmények megelőzése érdekében. 

A II. Diabétesz Világnapi Konferencián és a Győri Diabétesz Sétán idén is számos ingyenes szűréssel, köztük látás- és hallásvizsgálattal, anyajegyszűréssel, érszűkület- és diabétesz-lábvizsgálattal, dietetikus-tanácsadással várják az érkezőket a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában. Emellett számos, a diabéteszhez kapcsolódó szakmai előadást is szerveznek. 

– A rendezvényre meghívtuk a régió cukorbetegeit – mondta el Venesz László, a megyei diabéteszegyesület elnöke. – Győrben, Bakonyszentlászlón, Pannonhalmán, Sopronban, Mosonmagyaróváron és Csornán vannak egyesületeink. Az érdekképviseletben segítjük a diabétesszel élőket, valamint közösségi programokat szervezünk számukra. Ilyen például a közös online torna, rendszeres közös nordic walking, vagy az egyes típusú betegeknek tartott diétás főzőest. 

Tavaly több mint 300-an vettek részt a diabétesz napi sétán. Idén az előzetes bejelentkezések alapján még több résztvevőre számítanak. 

– A látásvesztés a diabétesz egyik legkomolyabb szövődménye. A Patrónus Lions Club évek óta azon dolgozik, hogy segítse a vak, látássérült és látásvesztett embereket – mondták el Mező Edina, Hartman József, a Patrónus Lions Club Győr képviselői. – A sétán részt vevőket arra kérjük, hogy viseljenek valamilyen türkizkék ruhadarabot vagy kendőt, ami a diabétesz színe. Az esemény zárásaként pedig egyórás koncertre várunk mindenkit szeretettel. 

Az esemény ingyenes, de gyűjtést szerveznek a Patrónus Lions Clubnak, akik az összegyűlt összegből rászoruló családokat, valamint a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény karácsonyi programjait támogatják. 

Idén első alkalommal rajz- és művészeti pályázatot is hirdettek a szervezők „Változtass a jövő védelméért! Mikor, ha nem most?” témában. A cél, hogy az alkotók mutassák meg, mit jelent számukra a diabétesz. Amatőr és profi alkotók egyaránt nevezhetnek kortól függetlenül, akár érintettek a betegségben, akár csak barátjuk, hozzátartozójuk révén kapcsolódnak hozzá. Az alkotásokat október 30-ig lehet benyújtani a győri Fehér Hajó Panzióban. A pályaműveket művészekből, orvosokból és a szervezőkből álló zsűri értékeli. Az alkotásokból november 6-án kiállítás nyílik a rendezvényen. 

Ingyenes szűrések és séta - November 6-án, vasárnap kerül sor a II. Diabétesz Világnapi Konferen­ciára és diabéteszsétára. 10 órától várják az érdeklődőket az MCC Győri Képzési Központba a Káptalandombon. A helyszínen orvosi előadások, egészségügyi szűrések, termékbemutatók, kedvezményes diabetikus termékek vására, érzékenyítő programok, ültetett torna, városi séta-felvonulás várja az érdeklődőket. A részvételi szándékot kérik jelezni a [email protected] e-mail-címen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában