Számára a borkészítés művészet

2022.09.21. 18:03

Luka Enikő soproni borász is szerepel az Inspiráló Nők jelöltjei között

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

A  Femcafe.hu. immár negyedik éve díjazza az olvasók közreműködésével azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Vasárnapig még lehet szavazni az Inspiráló Nők jelöltjeire, köztük a soproni borászra, Luka Enikőre.

Hét kategóriában három-három jelölt közül lehet a legszimpatikusabb, leginspirálóbb hölgyre voksolni még vasárnapig a https://www.femcafe.hu/inspiralonok/szavazas oldalon. A kategóriánkénti nyertesek kiléte az október 6-i Inspiráló Nők Estje gálán derül majd ki, a Magyar Zene Házában. A győzteseknek járó díjakat a jelölőbizottság tagjai adják át a nagyszabású eseményen, melynek házigazdái Ördög Nóra és Stohl András lesznek. 

Fotó: Máthé Daniella
 

Luka Enikőt A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriában jelölték. A soproni borász a Kisalföldnek elmondta, megtisztelő számára a jelölés, úgy érzi mostanra beérett a húsz év munkájának gyümölcse. Édesapja halálakor, 2002-ben vette át a Luka Pincészet irányítását. Noha végzettsége szerint nem borász, belevágott a szőlőművelés és borkészítés művészetének elsajátításába. - Örülök, hogy mostanra példát mutathatok a fiatal generációnak és elmondhatom nekik: itt vagyok lányok, láthatjátok, hogy érdemes ezt a szakmát választani! Sok fiataltól hallottam, hogy inspiráló volt számára, amit nőként elértem ezen a területen, ezért választotta a borász szakmát - mondta Enikő, akinek sikerei közül kiemelkedik, hogy tíz alkalommal jelölték a Borászok Borásza Díjra, ami a szakmai elismerések csúcsa. - A városi kitüntetésem, a Civitas Fidelissima Díjam is óriási megtiszteltetés, a boraim arany ezüst érmei pedig díszítik a ház falát - tette hozzá vidáman. 

A bemutatkozásban azt írta magáról: "A legfőbb támaszom a családom, az anyukám, a párom, a testvérem, a kisfiam, mindenki, aki részt vesz a borászat működésében, az alkalmazottam, aki szőlész borász és növénydoktor egyben, a szüretelőim és az osztrák tanácsadóm, aki megtanított bort készíteni. A természet inspirál, az a hatalmas erő, hogy a részese vagyok, hogy mindig újjászületik, hogy egy bűvös körforgásban tart, hogy szürettől szüretig élünk, hogy csodálatos!" 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában