Feledtetik a háborút

2022.08.25. 08:09

Már lázasan készülnek az iskolakezdésre a menekült gyerekek is Győrben - fotók az állatkertből

Kreatív kézműves-foglalkozásokkal indult a táborhét az Ukrajnából menekült gyermekek számára Győrben.

Simon Roberta

A győri állatkertbe látogattak a háború elől menekült gyerekek - fotók: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

  • A győri Xantus János Állatkertbe látogattak el kísérőikkel és a győrszemerei Biztos Kezdet gyermekház lakóival. Minden résztvevő lázasan készülődött reggel, hogy le ne maradjon az indulásról.
  • Sopronban is ezen a héten szerveztek tábort a kárpátaljai gyermekeknek.

A programon 23 Ukrajnából menekült gyermek és 10 kísérő vett részt, emellett a Biztos Kezdet Gyerekház Sokoróaljai Rügyecske Győrszemere piciny- kéi és testvéreik is részesei lehetnek az élménynek – kezdte Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

– A győri állatkert szakmai jegyeket ajánlott fel, amiért nagyon hálásak vagyunk. Nagy volt az öröm, a gyerekek izgatottan készültek a mai napra, hogy az egyhetes balatoni tábor és az egynapos veszprémi állatkerti kirándulás után a győribe is eljöhessenek. Az izgalmaknak azonban ezzel nincsen vége, hiszen csütörtökön a Győrszemerei ÖTE tűzoltó-bemutatójával folytatjuk a színes programunkat – tette hozzá Kun Szilvia, aki nagyon büszke a gyerekekre, mert rengeteget tanultak és fejlődtek a március óta tartó foglalkozásokon a lurkók.

Nagy találkozás az elefánttal

Fegyelmezetten, kettes sorban, egymásra figyelve és társuk kezét fogva járták be a vadaspark területét. Arra a kérdésünkre, ki melyik állatra kíváncsi a leginkább, mindegyikük mást felelt, de talán a legtöbbjüket az elefánt és a zsiráf hozta lázba. A baráti simogatásért és a finom falatokért pedig a pettyes szarvasok voltak a leghálásabbak a táborozóknak. A dinóparkrészen érdeklődően figyelték a különböző régészeti eszközöket, kőzeteket, a legbátrabbak még a krokodil bőrét is megtapogatták.

Kempingezés Siófokon

– A siófoki kempingezés is hatalmas élmény volt számukra, hiszen sosem látták még a magyar tengert. Egykori otthonukat, a falu határát korábban sosem hagyták el, így nagyon keveset láttak a világból. Nekik minden új, úgy érzem, sikerült olyan élményt nyújtani az állatkerti látogatással is, amiről még hetek után is lelkesedéssel mesélnek majd – fogalmazott a Vöröskereszt megyei igazgatója.

Iskolakezdési támogatási program

– A táborokat a szervezet országos igazgatósága támogatja, a kapott összegből a hazai és a külföldről menekült, hátrányos helyzetű gyerekeket segítjük. Igyekszünk minél színesebb programokat, élménydús táborokat szervezni évről évre. Emellett számos akció van, ami segíti őket a mindennapokban. Jövő héten kezdődik iskolakezdési támogatási programunk, a Sulistart, ami ezúttal írószervásárlásra jogosító kuponokkal segíti a nehéz helyzetbe került családokat. Ezt egészíti ki a Papír Deák Kft. még további kedvezményekkel és apró ajándékokkal. Valamint négy mesterfodrász is érkezik és félszáz iskoláskorú, 7–14 éves gyermeket lepnek meg hajvágással – fejtette ki Kun Szilvia.

Az iskolakezdésre nemcsak a menekült gyerekek, de a Vöröskereszt önkéntesei is gőzerővel készülnek. Az oktatást a tankerület biztosítja számukra Győrben és Csermajorban. A tábort elhagyó családokat pedig a lakhelyükhöz legközelebbi intézmény segíti majd a tanévkezdésben. A Vöröskereszt megyei szervezete szívesen fogad iskolatáska- és tanszerfelajánlásokat a nehéz sorsú és menekült gyermekek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában