Ázsián át hajtott egy motorral

2022.04.16. 12:29

A győrújbaráti motoros kalandjai - 30 000 kilométer, 16 ország és egy hosszú lánykérés története

A Flesch-központ hagyományos rendezvénysorozatának, az Egy asztalnál című programnak a napokban Payer Hajnalka és Payer Gábor volt a vendége. A későbbi férj egyedül indult el, hogy beutazza Európa keleti tájait és Ázsiát, Oroszországból pedig a leendő feleségével közösen tértek haza. Persze egy motoron.

Kovács Viktor

Payer Gábor és Payer Hajnalka volt a Flesch-központ vendége – a beszélgetést Bencsik Tibor vezette.

Forrás: Kovács Viktor / Kisalföld

Élj úgy, hogy ha egyszer lepereg előtted az életed filmje, akkor érdemes legyen végignézni – tartja mottójának Payer Gábor, aki a főiskolai évei után az ausztriai Tirolban dolgozott műszaki szakemberként. Gábornak mindig szenvedélye volt a hegymászás és a biciklizés, majd jött a motorozás. Ezzel pedig 16 ország, 30.000 kilométer és egy ­házasság. 
 

– Ahhoz, hogy bejárjam Kelet-Európát és Ázsiát, a szerencse segített hozzá. Tirolban találkoztam egy régi középiskolás barátommal, Ervinnel, aki ugyanannál a cégnél kapott fejlesztői munkát, mint én. Mind a ketten szerettünk bringázni, hegyet mászni. Tőle kaptam meg Rakonczay Gábor evezős könyvét, aki egy csónakban átszelte az Atlanti-óceánt, innen jött az ötlet, hogy csináljuk mi is egy heroikus túrát – mesélte Payer Gábor. 
 

A kirándulás valóban heroikus lett, a két fiatal úgy döntött, hogy nem nyugatnak vagy délnek indul, hanem hegyen és völgyön át a kontinens keleti része felé veszi az irányt. A cél az Urál volt, de ha már odáig eljutottak, miért ne néznék meg Mongóliát, és ha már ott vannak, akkor a Selyemút se maradjon ki. 
 

– Két váltás ruha fért el a régi Ténéré motoron, egy sátor, minimális főzőeszköz és alapvető orvosságok, de ahogy a motor, úgy a felszerelésünk és mi is kitartottunk – mondta a beszélgetésen Gábor, aki nem sokkal az utazás kezdete előtt ismerkedett meg a feleségével. 
 

Payer Hajnalka hegedűművész, a Győri Filharmonikus Zenekar korábbi tagja, a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Moszkvától hazafelé tartó háromezer kilométeres utat a férje mögött tette meg a motoron. A szűkös hely miatt csak egy cipősdoboznyi személyes holmit vitt magával, a dolog pikantériája, hogy ezzel egy időben már ott volt a jegygyűrű is, ami azonban csak pár hónappal később került fel Hajnalka ujjára. 
 

– Szibériában vásároltam meg a gyűrűt, amit egy kézzel készített tulipánban rejtettem el, tudtam, hogy ez a párom kedvenc virága. Miután Moszkvából hazaértünk, odaadtam neki, közben végig a motoron volt. A virágon volt egy selyemszalag, alatta rejtőzött egy kapocs, amivel a tulipán szirma nyitható volt. Nos, ezt a feleségem nem találta meg, csak pár hónappal később, amikor újra a kezébe nyomtam karácsony alkalmából, de már úgy, hogy ezúttal szóltam, nézze meg, mit rejt az ajándék virág – mondta mosolyogva Payer Gábor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában