Győr és környéke

2016.07.26. 17:18

Dzsingisz kán és kumisz után hazaindul a győrújbaráti motoros - fotók

Célba ért a győrújbaráti Payer Gábor, aki két keréken indult Mongóliába barátjával, Koteczki Ervinnel májusban. A világjáró motorost Ulánbátorban értük utol, ahol nagy szeretettel fogadták, érkezéséről a mongol sajtó is beszámolt.

Szükösdi Judit

"Minden rendben, örülök, hogy megérkeztem Mongóliába. Ulánbátorban nagy vendégszeretettel fogadtak, a nagykövetségen mindenben segítenek, fogorvoshoz is eljuttattak. Még Kazahsztánban  repedt meg az egyik fogam, amikor ráharaptam egy kemény csontra" - kezdte a kisalfold.hu-nak [namelink name="Payer Gábor"] az Oázis kávézóban ülve, ami az utazók kultikus találkozóhelye.

 Payer Gábor és Madari Ákos, Magyarország ulánbátori nagykövete.

Payer Gábor és Madari Ákos, Magyarország ulánbátori nagykövete.

˝Most is legalább tíz világjáró motorost és öt autóst látok. A helyet osztrákok és németek alapították, így végre európai ételt - igazi Wienerschnitzelt - ehettem, ez már hiányzott. Ma eljutottam az Ulánbátortól 54 kilométerre lévő, monumentális Dzsingisz kán lovasszoborhoz, és a Teknős-sziklához is, visszafelé pedig vásároltam kumiszt, este megkóstoljuk...

Dzsingisz kán lovasszobránál. Fotó: HuNomád Facebook-oldal

Dzsingisz kán lovasszobránál. Fotó: HuNomád Facebook-oldal

Összebarátkoztam két svájci motorossal, reggel már indulok velük az orosz határ felé. A Bajkál-tónál majd eltöltök egy-két napot, aztán irány haza! A tervek szerint augusztus 15-én érek Jekatyerinburgba, a hónap végén, szeptember elején érkezek Magyarországra˝ - mondta Gábor, majd nevetve hozzátette: annyira megszokta már a sátrazást, hogy elképzelhető, itthon is felver egyet az udvaron. Egyébként szerettei, barátai mellett egy kiadós zuhany és édesapja marhapörköltje hiányzik neki kalandozásai közben.

Búcsúzóul Gábor megjegyezte: "Tudtam, hogy sokszor kell majd improvizálni, és rengeteg kihívás vár az úton. De azt egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ennyire kedvesek az emberek. Bármerre is járok, segítenek, útbaigazítanak, ételt, szállást adnak." 

– Óriási teljesítmény, hogy Gábor egyedül is eljutott idáig. Ráadásul Mongóliában most a jelentős esőzések miatt áradások vannak, a rossz minőségű utak eláztak, nagyon csúszósak. A nehézségek ellenére Gábor jókedvűen érkezett meg hozzánk, sok szeretettel fogadtuk és segítünk neki, amiben csak tudunk – mondta lapunknak [namelink name="Madari Ákos"], Magyarország ulánbátori nagykövete.

A győrújbaráti motoros vendégségben egy mongol családnál.

A győrújbaráti motoros vendégségben egy mongol családnál.

Gábor leírhatatlanul gyönyörű és izgalmas helyeken járt. Nehéz lenne most felsorolni a számtalan kalandot, de például a Pokol kapujánál is megfordult, élménybeszámolóit és fotóit érdemes megtekinteni a HuNomád weboldalán: www.hunomad.hu, a "blog" fülre kattintva.

Payer Gábor, a motoros világjáró Mongóliába érkezett - írja a ˝Zuunii Medee˝ mongol napilap. Forrás: B.Uranzaya.

Payer Gábor, a motoros világjáró Mongóliába érkezett - írja a ˝Zuunii Medee˝ mongol napilap. Forrás: B.Uranzaya.

Arról, hogy Gábor több ezer kilométer motorozás után célbaért, még a mongol sajtó is beszámolt. A 120 napos kalandtúrára barátjával, Koteczki Ervinnel indult, a győrzámolyi motoros azonban május végén megsérült. Ervin kulcscsontja eltörött, nem tudta folytatni az utat.


– Nehéz volt feldolgozni, de el kellett fogadnom, hogy számomra addig tartott az út. Ugyan kicsit irigykedve figyeltem Gábort, büszke vagyok arra, hogy a barátja lehetek, hogy együtt terveztük ezt a kalandot, együtt indultunk és teljesítette a végpontig. Sokáig terveztem, hogy autóval majd csatlakozom hozzá, de nem tudom, négy keréken mennyire élveztem volna... Mi motorra terveztük az egészet. Ráadásul akkor a vállam sem bírta, most már jobb, tudom emelni is – mondta lapunknak [namelink name=" Koteczki Ervin"], aki nemsokára feleségével Kazahsztánba autózik a motorjáért. Végül azt is hozzátette: terveik szerint nem ez lesz az egyetlen kaland, amit a HuNomád neve alatt olvashatunk.

Gábor és a mongol újságíró hölgy.

Gábor és a mongol újságíró hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!