Kultúra minden mennyiségben

2022.02.25. 08:00

Életre kelt a mozi Pannonhalmán

Az első premier különleges volt. Az egyházi személyek, szerzetesek üldözéséről forgatott „Magyar Passió” című alkotás bemutatóján részt vett a rendező-főszereplő, Eperjes Károly és Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát.

Szeghalmi Balázs

Takács Krisztián ötletes, változatos kulturális és művészeti rendezvényeket szeretne életre hívni Pannonhalmán. Fotó: Csapó Balázs

  • Januárban tartották az első filmvetítést Pannonhalmán.
  • Ezt nem csupán a mozgókép fellángolásának tartják a szervezők, terveik szerint hagyományteremtő szándékkal mutatnak be havonta produkciókat.
  • A kisváros művelődési házának új vezetőjét további elképzeléseiről, ötleteiről is faggattuk.

„Megtiszteltetés volt, hogy Asztrik atya és Eperjes Károly is elfogadta a meghívásunkat. Az összes jegy, 145 tikett elkelt, s ami külön öröm: az utolsó kockák után senki sem távozott, mindenki kíváncsi volt a pódiumbeszélgetésre” – kezdte Takács Krisztián, a pannonhalmi Kazinczy művelődési ház új vezetője.

 

A legszebb természetfilm

 

Szombat kora este ugyan vendégek nem érkeznek a Győr közeli kisvárosba, de az utóbbi évek talán leglenyűgözőbb magyar természetfilmje, a „Vadlovak – Hortobágyi mese” igen. Akik látták már a filmet, azt mondják, hogy hazánkat olyan szépen még senkinek sem sikerült ábrázolnia, mint Török Zoltánnak és csapatának.

 

„A vetítésre a főszereplő vadlovakat nem invitálhatjuk meg és ezúttal a filmkészítők sem érnek rá, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy a nézőknek pluszélményt adjunk. Áprilisban várhatóan a Kopaszkutya című klasszikus felújított verzió- ja jön, s remélhetőleg a nyolcvanas évek legendás rockerei közül is köszönhetünk valakit a településen” – hallottuk Takács Krisztiántól.

 

 

Igényes alkotások

 

A pannonhalmi mozizásban a győri Rómer-házból jól ismert Pongrácz Balázs működik közre, akinek kiváló érzéke van az értékes, jó filmek kiválasztásához. „Hollywoodi szuperprodukciók helyett népszerű, igényes, gondolatokat ébresztő magyar és külföldi új filmekkel csábítjuk moziba a helyieket és a környéken élőket” – tette hozzá Takács Krisztián. A szórakozást háromszor négy méteres mozivászon garantálja a művelődési házban, az 1200 forintos jegyár pedig jelképesnek mondható.

 

Pezsgő kisvárosi tervek

 

„Milyen tervei vannak a mozin kívül?” – kérdeztük. „Tavaly kora ősszel, Horváth Gábor szervezésével debütált a Stílusos Art Piknik, amelyet folytatni fogunk. Az élő zene varázsában is gondolkodunk, a cél érdekében már beadtuk a pályázatunkat. A koncertek az új turisztikai központban, a Portán kapnának helyet a nyári szezonban. Erről a programsorozatról egyelőre nem árulnék el többet, de főleg akusztikus előadásokat akarunk hozni.

 

Emellett komoly erőket mozgósítunk az ügyben is, hogy kortárs szépirodalmi seregszemlének adjon otthont Pannonhalma. A városmag csodálatosan felújított terei kiváló helyszínt biztosítanának a szerzők előadásainak, a felolvasásoknak. Bízom benne, hogy több alkalommal sikerül pezsgő élettel megtöltenünk a várost idén” – zárta szavait Takács Krisztián.

 

Takács Krisztiánnak, a Kazinczy művelődési ház új vezetőjének sok-sok elképzelése van. Fotó: Csapó Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában