Melóból barátság

2022.02.23. 16:10

Egészben évben Tomi Rocky nyomában - első díjat ért a sok-sok munkaóra volt győri kollégánknak - galéria

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 5810 fényképet nevezett. A tizennégy kategória között két első díjat is a Kisalföld jelenlegi és korábbi munkatársa érdemelt ki. Kerekes István kapta az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyezését, míg Béres Márton a Sport (sorozat) legjobb pályázatát küldte be. Utóbbi főszereplője Patkás Tomi, a csupaszív győri paraúszó.

Szeghalmi Balázs

Tomi Rocky a győri uszodában. Ez a felvétel is része Béres Márton díjnyertes sorozatának.

Nívós zsűri

 

Szlukovényi Tamás, a Reuters egykori globális főigazgatójának elnökségével minden idők egyik legnívósabb bírálóbizottsága – Joao Silva világhírű háborús fotós, a New York Times munkatársa, Donald Weber, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia fotós mester programjának vezetője, Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, Révész Tamás fotográfus a World Press Photo többszörös zsűritagja, Szigeti Tamás fotográfus, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára – döntött a tizennégy kategória legjobbjairól.

 

Dokumentálni a történeteket

 

Béres Márton és Patkás Tomi munkakapcsolatnak induló barátsága több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. „Marci azzal keresett meg, hogy szeretné dokumentálni a velem történteket, az edzésektől kezdve a versenyeken át egészen azokig a gondokig, amelyekkel a mozgáskorlátozottak nap mint nap küzdenek. Még a kisalföldes időszakából ismertem a fiatalembert, tudtam, hogy jó ember, remek fotós, így nem sokat hezitáltam, szinte azonnal igent mondtam” – kezdte a Tomi Rocky becenevű parasportoló.

 

Rajos István, Patkás Tomi és Béres Márton a győri paraúszó egyik ausztriai versenyén az Alpokban.

Több ezer felvétel

 

A győri születésű fotós jelenleg a Népszavának dolgozik; szabadidejében, többnyire hétvégenként több száz kilométert ingázott csak azért, hogy kamerájával nyomon kövesse Tomi életét. Ennek az elhivatottságnak több ezer felvétel lett az eredménye, köztük olyan különleges pillanatok is, mint amikor a paraúszó megmártózott a jeges Balatonban, vagy amikor edzőjével, Rajos Istvánnal közösen könnyezték meg az uszodai kemény meló gyümölcsét, a sikeresen elsajátított gyorsúszó technikát. „Nehéz kiemelni kedvenc képet. Pár hónap után Tomi megengedte, hogy fotózzam zuhanyzás közben. A lábukat vesztett mozgáskorlátozottnak ez mindig kihívás, van valami nagyon emberi a fotóban” – hallottuk Béres Mártontól.

 

Folytatják

 

A győri duó az ünnepi Magyar Sajtófotó Pályázat sikere után sem mond le a folytatásról. „Akadnak még momentumok, amelyeket Marci nem rögzített. Tavaly ősszel baromi kemény svéd metál banda koncertjén voltam, ide is meginvitáltam, de épp covid-osztályokat fotózott Székelyföldön. Száz szónak is egy a vége: várnak még ránk közös kalandok” – búcsúzott a mindig pozitív kisalföldi paraúszó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában