Rangos elismerés

2022.02.23. 16:22

Díjnyertes pillanatkép két erdélyi juhászról - mosonmagyaróvári kollégánk felvétele a lélekig hatol

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 5810 fényképet nevezett. A tizennégy kategória között két első díjat is a Kisalföld jelenlegi és korábbi munkatársa érdemelt ki. Kerekes István kapta az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első helyezését, míg Béres Márton a Sport (sorozat) legjobb pályázatát küldte be.

Mészely Réka

Alexandru és Péter juhászok a marosvásárhelyi műtrágyát gyártó vegyikombát mellett tavaly tél végén. Fotó: Kerekes István

Szlukovényi Tamás, a Reuters egykori globális főigazgatójának elnökségével minden idők egyik legnívósabb bírálóbizottsága – Joao Silva világhírű háborús fotós, a New York Times munkatársa, Donald Weber, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia fotós mester programjának vezetője, Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, Révész Tamás fotográfus a World Press Photo többszörös zsűritagja, Szigeti Tamás fotográfus, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára – döntött a tizennégy kategória legjobbjairól.

 

Erős portré

 

Az emberábrázolás-portré kategória első díját Kerekes István kapta, akinek fotóival Olvasóink is rendszeresen találkozhatnak a Kisalföldben. „Kerekes István első díjas képét a nagyon erős emberábrázolás, portré kategóriában díjaztuk. Ez környezeti portré, ahol az emberek be vannak építve a környezetbe. Vizuálisan erős a kép, mely gondolkodásra késztet és az ember bele akarja magát képzelni és így eléri a célját. Odafigyelünk rá. A portré ugyanis akkor jó, ha elgondolkodtat, ha az ábrázolt személy lelkébe betekintést enged” – emelte ki Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke.

 

Majd hozzátette: ebben a kategóriában a zsűri tagjai között nem alakult ki vita, hogy melyik legyen az első díjas felvétel. Egyértelműen a két marosvásárhelyi juhász portréja mellett tették le voksukat.

 

Kerekes István Szigeti Tamás zsűritaggal a budapesti MÚOSZ székházában, háttérben a díjazott felvétel.

New York-i siker

 

„Nagy megtiszteltetés, hogy a szakmában világszinten elismert sajtófotósok első díjjal ismerték el a számomra nagy megállító erejű fényképemet” – hangsúlyozta Kerekes István. Érdekesség, hogy a mosonmagyaróvári fotográfus a két juhászról a fényképezőgépe mellett okostelefonjával is készített felvételt 2021 márciusában, mellyel kiérdemelte New Yorkban az Iphone Nemzetközi Fotópályázatának fődíját több tízezer beküldött kép közül tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában