A legek városa

2022.01.15. 11:27

Sétán mutatják be az országos, vagy akár európai viszonylatban is nagy jelentőségű nevezetességeket Sopronban

Sopron történetének kiemelkedő nevezetességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Tourinform-iroda szombati sétáján. Az iroda egész évben különleges tematikus sétákkal hozza közelebb a város érdekességeit az itt lakókhoz és a turistákhoz.

Tama István

Magyarország egyik legrégebbi, ma is álló városfala Sopronban látható.

Forrás: visitsopron.com

A város számos olyan dologgal büszkélkedhet, melyek országos, vagy akár európai viszonylatban is valamilyen szempontból elsőnek, különlegesnek számítanak. Itt található például hazánk legrégebbi működő orgonája, első, mai kottaírással készült hangszeres tankönyve vagy a magyar nyelvű szerelmi költészet legkorábbi emléke. Most ezeket a „legeket” egy tematikus, vezetett sétán ismerhetjük meg a Tourinform-iroda szervezésében. 

 

– A legek a város történelmének különböző időpontjaihoz tartoznak, így ez egy várostörténeti séta is egyben. Bár a többségüket a helyiek ismerik, de a túra összeállítása során én is felfedeztem olyanokat, amelyekről nem tudtam, mint például, hogy a város legöregebb harangjai a Tűztoronyban találhatók, és településünkön van a Flora Semproniensis, hazánk első, tudományos igényű botanikai könyve. Számos érdekes történet került elő, így a séta könnyen fogyaszthatóvá válik, de eközben rengeteg ismeretet is tartalmaz – mondta el lapunk érdeklődésére Bene Csaba, az iroda munkatársa, az esemény ötletgazdája. 
 

A Tourinform-iroda célja, hogy a tematikus séták az év nagy részét lefedjék, sokszínű tartalommal bemutatva a várost. A feldolgozott témakörök között szerepel többek között a Soproni fenyves erdő aljában vagy a Szakrális Sopron című program. Az évszázadok alatt összegyűlt épített, szellemi és kulturális örökség annyira gazdag a városban, hogy ezek érthető és élményszerű bemutatásához szükség van egy idegenvezetőre, aki segít eligazodni az információáradatban. 
 

A ma 14 órakor, a Tourinform elől induló sétát Taschner Tamás vezeti, a tematikus sétákról egész évben a visitsopron.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában