Hogy a boroshagyományok ne menjenek feledésbe

2021.12.20. 15:07

Birtokot vásárol a mórichidai önkormányzat a falu a hegyen

Élénkítené az Akasztó-hegy életét a mórichidai önkormányzat. A területen több mint két- száz éve termelnek szőlőt a helyiek, és arra törekednek, hogy a boroshagyományok ne menjenek feledésbe. A falu több területet is megvásárol a hegyben.

Cs. Kovács Attila

László Attila polgármester büszkén mutatta meg a présházat, melyet az önkormányzat megvásárol.

Forrás: Cs.K.A. / Kisalföld

Birtokot vásárol az Akasztó-hegyi szőlősben a mórichidai önkormányzat. Egy agrárminisztériumi pályázat teszi mindezt lehetővé, melyen 19,6 millió forintot nyert a község. A területen présház is van, melyet egyfajta tájházként működtetnek a továbbiakban, tudtuk meg László Attila polgármestertől. 
A faluvezető elmondta: a több mint kétszáz éves pincesor környezetét igyekeznek rendben tartani. Két évvel ezelőtt – szintén pályázati támogatással – már a hegy alatti utat felújították, lemurvázták. A szakaszra a Magyar Falu Programnak köszönhetően rövidesen aszfaltburkolat kerül. 
 

– Ugyanakkor egy szintén önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon százhatvan gyümölcsfát ültettünk el. A mostani pályázattal a hegyben futó két út felújítását valósítjuk meg, hogy a gazdák megfelelő körülmények között közelíthessék meg birtokaikat – tájékoztatott László Attila. – A pályázat részeként sikerül megvásárolnunk egy présházat is, amelyben egy komoly néprajzi, falutörténeti gyűjtemény található. Az épülettel együtt az is a falué lesz. A későbbiekben úgy tervezzük, hogy a présházat tájházként mutatnánk be. Az ódon épület falai között a látogatók megismerhetnék az Akasztó-hegy történetét, a szőlőgazdálkodást, az egykori mórichidaiak hegybeli életét. 
 

Az Akasztó-hegyen 1814-ben kezdődött a gazdálkodás, a falubeli gazdák akkor kaptak földesuruktól birtokot, ahova szőlőt telepítettek. Ma már egyre kevesebben gondozzák földjeiket, a parcellák el is aprózódtak az évtizedek során. Néhány lelkes helyi termelő azonban szeretné, ha a hagyományok nem mennének feledésbe és az utókor is megismerhetné a szőlősszokásokat Mórichidán. 

 

Évtizedekkel ezelőtti kép a hegyből: szüret a Szarka család szőlőjében.


– Ilyen hagyomány a faluban például a szüreti felvonulás, melyet életben tartunk mi is. Az az elképzelésünk, hogy ezentúl a menet a hegyről indulna és oda is térne vissza. Ehhez egy komoly, önkormányzati tulajdonban lévő terület áll majd rendelkezésünkre, hiszen a pályázat segítségével még három telket tudunk megvásárolni. Talán a mainál egy kicsit mozgalmasabb lesz az élet a hegyben. Az idősebb korosztály még kijár, készít bort, elsősorban saját fogyasztásra. A fiatalok azonban nem látogatják sűrűn, idejük sincs, és talán már a szőlőgazdálkodás tudományát sem ismerik – jegyezte meg László Attila. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában