Együtt az öt generáció

2021.11.18. 14:10

Ükunokájának vihetett Csornára paszitát Lujzi néni

Nagy volt az öröm idén szeptemberben Csornán a Sulyok családban: megszületett a nagyszülők első unokája, Eliza Viktória. A kislány szerencsés, mert szerető és nagy család veszi körül. Élnek a dédszülei és köszönthette őt az ükmamája, Kovács Lászlóné Lujzi néni is.

Cs. Kovács Attila

Ritkán adatik meg az a kegyelem, ami a csornai Sulyok családban megtörténhet: ha összejön a rokonság, öt generáció ülheti körbe az asztalt. A legidősebb az üknagymama, Kovács Lászlóné, aztán a lánya, a dédi, Laskó Ferencné, a fiatal nagymama, Sulyokné Laskó Mónika, az édesanya, Sulyok Viktória, a kislány pedig, az egész család szeme fénye, Fehér Eliza Viktória. Eliza mindenben az első szeptember óta: szülei első gyermeke, nagyszülei első unokája, a dédiknél is az első és az ükmamánál szintén. Sulyokné Laskó Mónika mutatta be családját a Kisalföldnek.

– Nagyon vártuk már az unokánkat és szerencsére elérkezett az a szép nap, szeptember huszonhetedike. Nagy boldogság ez nekünk, az meg különösen széppé teszi a születését, hogy a nagymamám, Eliza ükmamája is köztünk lehet és velünk örülhet. Nagyon várta a kislány érkezését férjem nagymamája is, de ő sajnos egy hónappal a születése előtt meghalt. De nagy szeretettel gondolunk rá is, ahogy valamennyi nagyszülőről mesélünk majd az unokánknak, ha nagyobb lesz – fogalmazta meg érzéseit a nagymama, Sulyokné Laskó Mónika. Elmondta: a család sajnos a vírus és a veszélyhelyzet miatt mostanában csak ritkábban lehet együtt, de igyekeznek minden alkalmat megragadni ehhez.

Egy kisbaba születése után a rokonság ajándékot visz a családnak. Ezt hívják paszitának.

– Nagymamám a kilencvenkettedik évében van. Nagyon jól tartja magát és magas kora ellenére aktív életet él. Igyekszünk vigyázni rá és ez most sajnos azzal jár, hogy ritkábban találkozhatunk, mint szeretnénk. Az első ükunokáját természetesen mindenképpen látni akarta, ezért édesanyámmal meglátogatták a kicsit és vittek a lányoméknak paszitát. Én egy kicsivel többet megyek hozzájuk, próbálok segíteni nekik, amiben a kisgyerek körül csak lehet. Édesanyámékkal gyakran találkozunk, de nagymamámhoz is legalább havonta egyszer elmegyek, persze az óvintézkedéseket szigorúan betartva, hiszen azt szeretnénk, ha még nagyon sokáig köztünk lehetne. Úgyhogy az öt generáció most ritkán lehet együtt sajnos – fejtette ki.

Kérdésünkre hozzátette: családjukban még nem fordult elő, a nagymama sem emlékszik rá, hogy valaki találkozhatott az ükjével. „Elizának ez igazán nagy ajándék az élettől és persze nekünk is” – jegyezte meg.

Az ükmama természetesen nagyon boldog, hogy megérhette a kis Eliza születését. Nagyon várta, hogy láthassa és a közelében lehessen. Naponta érdeklődik iránta és örül, ha a jó híreket hallja a kislány fejlődéséről. Lujzi néninek négy unokája, öt dédunokája és szeptember óta egy ükunokája van.

Ritkaság, de nem egyedülálló az ötgenerációs család. Kónyban például 2018-ban született meg Soós Rozina, akinek ükmamája Csaplár Imréné. Irma néni augusztusban töltötte be a 90. életévét és három éve az a legnagyobb boldogsága, hogy a kis ükunokáját láthatja. Akkoriban úgy fogalmazott, hogy betegeskedik ugyan, leginkább a lábai fájnak, de amikor Rozina közelében lehet és a kezében tarthatja, egyszerre elmúlik minden baja és fájdalma. Mint fogalmazott, öregségére nagy boldogság, hogy nagy család veszi körül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában