Bajnok

2021.08.10. 08:22

Tomi Rocky hetedszerre úszta át a Balatont – „Már nem az életemért küzdök” – fotók

Bár az utolsó kilométeren vadul hullámzott a Balaton – több mint száz embert ki is hívtak a szervezők a vízből –, Patkás Tamás győri paraúszó saját szintjén „űridővel” teljesítette hetedik úszását Révfülöp és Balatonboglár között. Tomit érzéseiről, élményeiről és a hosszú útról faggattuk, amit 2015 óta tett meg.

Szeghalmi Balázs

Első próbálkozások

„Az első próbálkozáskor, hat éve szó szerint az életemért küzdöttem a tóban. Mi- után partot értem, többször megfordult a fejemben, hogy mennyire rossz ötlet volt lábak nélkül nekivágni a Balatonnak.

2016-ban újra vonzott a próbatétel, motoszkált bennem, hogy vajon csak véletlenül sikerült átúszni a tavat? Ezt követően azonban többet már nem ötlött fel bennem kérdőjel” – kezdte a csupa szív kisalföldi sportember.

Mesebeli hetes

Minden mesebeli szám adott volt az újabb csodához. Hetedikén közel hétezren úszták át a Balatont Révfülöp és Balatonboglár között, Patkás Tamás győri paraúszó pedig hetedszerre vágott neki az embert próbáló feladatnak – lábak nélkül.

„Azt mondták a szervezők, hogy három órán belül már az erős középmezőnyhöz tartozom. Jó volt ezt hallani, mert most már nem az életemért küzdök a vízben 5,2 kilométeren át, hanem igenis egyre jobb időkért hajtok” – mondta Tomi.

Nagy út

A győri paraúszó óriási utat tett meg, nem csupán 2015, hanem 1994 tavasza óta. Huszonhét éve vasúti balesetben vesztette el mindkét végtagját – az orvosok szerint az is csodával ért fel, hogy túlélte a borzalmas pillanatokat –, ám életszeretete, küzdőszelleme átlendítette a traumán. Most pedig 2 óra 47 perc alatt, kiváló időeredménnyel teljesítette a hetedik balatoni megmérettetést.

Patkás Tomi először több mint négy és fél óra alatt úszta át a Balatont 2015-ben; az időeredményén azóta közel két órát faragott. Fotó: Zátonyi Gergely

Az edzőfaktor

Tomi napjainkban a Győri Úszó SE igazolt sportolója, Rajos István edző napi szinten foglalkozik vele. „Istvánnak köszönhető a technikám, ő vett rá új dolgokra. Egyre mondogatta, hogy »Tomi, nyomhatod paramellben, ám így fikarcnyit sem fogsz fejlődni«. Addig rágta a fülem, ameddig el nem határoztam: oké, mostantól gyorsúszásban gondolkodunk, István segítségével megtanulom ezt az úszásnemet.

Rengeteget kellett és kell most is csiszolni a mozdulataimat, de már megérte. Fontos, hogy merjünk ismeretlen vizekre evezni az életünkben, ne féljünk a változásoktól” – mondta Patkás Tomi, akinek neve a magyar gyorsúszóranglistán is szerepel. „Hatvanhatodik volt a legjobb helyezésem ott, ahol Milák Kristóf az első. Ha valaki hat éve azt mondja, hogy ez megtörténik velem, hitetlenül néztem volna rá és vicces megjegyzéssel tettem volna helyre” – hallottuk.

A győri paraúszó edzőjével, Rajos Istvánnal az idei Balaton-átúszáson.

Motiválja a legidősebb induló

„Ha már hétszer legyőztem a Balatont, szeretnék legalább tízig jutni. Az idei legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar volt 2 óra 28 perces időeredménnyel. Pár pillanatra találkoztam vele Bogláron, motiváló volt. S közel húsz perccel megelőzött, vagyis van hova fejlődnöm” – búcsúzott mosolyogva Patkás Tomi.

Négyszáz megyei induló

Közel hétezren indultak az idei Balaton-átúszáson, a rendezvény- re hazánk 800 településéről érkeztek nevezők, 47 százalékuk nő volt. Győr-Moson-Sopron megyéből mintegy négyszázan vettek részt a balatoni nyár egyik főattrakcióján.

A teljes távon Győrből nyolcvanketten, Sopronból negyvenheten, Mosonmagyaróvárról huszonhárman, Fertőszentmiklósról kilencen, Csornáról nyolcan, Kapuvárról, Gönyűről, Fertődről egyaránt négyen-né- gyen, Pannonhalmáról hárman, míg Nyúlról ketten hódították meg legkedveltebb tavunkat.

Megyei legek

„A legjobb megyei helyezés az idén bemutatkozó 5,2 km-es Balaton-áthúzáson a SUP-osok versenyén született. Itt a csornai Major Zoltán ötödikként végzett 50 perc 18 másodperces idővel. A leggyorsabb megyei átúszó a férfiak között 77. helyet megszerző győri Tóth László volt, a Győri Zabolátlan Sportegyesület tagja. Az órája 1 óra 28 perc 44 másodpercet mutatott partra szálláskor” – tudtuk meg a gönyűi származású Lakatos Istvántól, a szervezőcsapat munkatársától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában