parasport

2021.08.30. 07:19

Tomi Rocky a vikingekkel úszott Dániában – fotók

„Az ikrényi tóban szoktam edzeni tavasszal, a víz ott sem melegebb 15-16 foknál. Hőérzetre a Balti-tenger mégis jóval hűvösebb, ráadásul Koppenhágában gyakran esik viharos szél kíséretében. Így volt ez a verseny napján is” – kezdte Patkás Tomi. A győri paraúszó egyedüli magyarként csobbant a Balti-tengert az Északival összekötő Øresund tengerszorosba a hétvégén.

Szeghalmi Balázs

Hét perc a startig

„A szervezők örültek annak, hogy messzi földről utaztam ide, nyitottak voltak, igaz, a verseny akadálymentesítése még hagy némi kivetnivalót maga után. Akárcsak a többi úszónak, nekem is hét percet adtak, hogy a meredek lépcsőkön a kanálishoz érjek, átöltözzek, s úszásra jelentkezzek. Az edzőm, Rajos István támogatása nélkül ez nehezen sikerült volna” – hallottuk.

Skandináv hangulat

A szakadó eső, a hideg tengeri víz és a kezdeti nehézségek ellenére mégis óriási élmény volt Tominak Koppenhága szívében úszni. „A pályát a leglátványosabb belvárosi csatornában, hidak és alagutak között állították fel, rengeteg helyi ember és turista figyelte kíváncsian az úszókat, a baráti skandináv hangulatra panasz nem lehet.

Rajtam kívül még egy paraúszó indult; mindkettőnk időeredményét az épekkel együtt tüntették fel. A közel 1200 férfi induló közül 139 versenyzőt előztem meg – lábak nélkül azért ez nem rossz eredmény. Istvánnal azt beszéltük indulás előtt, hogy hozzam ki magamból a maximumot. Ez sikerült, a jelenlegi a `csúcssebességemet´, ami 2,3 km/órával egyenlő, jól tartottam, így 57 perc alatt célba csaptam” – mondta Tomi.

Győzelmi vikingtetkó

A győri mini úszókülönítmény érthetően forró marhahúslevessel ünnepelte Koppenhága „meghódítását”, illetve a hagyományoknak megfelelően újabb tetoválás sem maradhatott el.

„Bevallom, hogy nem bírtam ki, s már úgy utaztunk Koppenhágába, hogy vikingiránytűt varrattam a fejemre. Ez a harci tetoválás erőt adott a vikingeknek anno. Úgy éreztem, a hideg Balti-Tengerben nekem is szükségem lesz erre” – búcsúzott mosolyogva a csupaszív győri parasportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában