Balatoni nyár 2021

2021.08.07. 08:36

A déli part a szabadstrandok koronázatlan királya a Balatonon – mutatjuk, hol fürödhetünk ingyen

Ezernyi érv és emlék szól az északi part strandjai mellett – különösen a Győr-Moson-Sopron megyei vakációzóknak –, ám az biztos, hogy a déli parton szinte egymást érik az ingyenesen látogatható plázsok. Idén 48 szabadstrand nyitotta meg kapuit a magyar tenger partján.

Szeghalmi Balázs

Igényesség

Amikor a balatoni strandok tesztjéről kérdeztük, nem véletlenül mondta a civilekből álló Balatoni Szövetség titkára azt, hogy „nem minden múlik az anyagi ráfordításon, a strand büdzséjét odafigyeléssel, igényes hozzáállással igenis lehet kompenzálni”.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina közölte: „olyan szabadstrandok is bekerültek a legjobbak közé, amelyeken nem kell belépőt váltani”. A Balaton partján idén nyáron 48 ingyenes szabadstrand várja a családokat, baráti társaságokat.

Öt szabadstrand az északi parton

Ezek túlnyomó többsége a déli parton található, az északi parton öt szabadstrandra bukkantunk. Ezek közül kettő a keleti medencében (Gumirádli – Balatonakarattya, Alsóréti – Balatonkenese), kettő a Tihanyi-félszigeten (Gödrösi, Somosi) üzemel, míg Örvényesen a felújított Platán fogadja belépőjegy nélkül a strandolókat.

Az Aszófőhöz közeli településen múlt hétvégén járt jelen sorok írója: első blikkre nehéz volt elhinni, hogy ingyen beengedik az embert ide. A fogadóépület korszerű, strandröplabdapálya van a sportot kedvelők részére, a büfé igényes, árai korrektek. Bármennyire is „kedves” tud lenni az örvényesi vagy a tihanyi szabadstrandok egyike, ebben a műfajban nagyhatalomnak a déli part számít.

Csodálatos panoráma

Olyan klasszikus balatoni üdülővárosokban, mint Siófok, Fonyód vagy Balatonboglár egymást érik az ingyenes fürdők. Siófokon öt, Fonyódon és Balatonbogláron hat-hat, míg Zamárdiban hét(!) szabadstrand várja a Balaton szerelmeseit. Ezeken a plázsokon ugyanúgy gondolnak a gyerkőcökre, mint a fizetős helyeken. Mindenhol homokozó és tucatnyi játék várja a kicsiket, az örökifjakat pedig a balatoni büfék szokásos kínálata (lángos, sült kolbász, sör).

A déli part mellett nem csupán az akciós strandolási lehetőségek és az alacsony vízállás szól, ami kifejezetten előnyös a kisgyerekes családoknak. Innen nézve csodálatos panoráma nyílik az északi partra. Fonyód és Balatonboglár környékéről természetfilmekbe illően gyönyörű a Badacsony és az összes tanúhegy, Zamárdiból a Tihanyi-félsziget és a 966 éves bencés apátság látványa lenyűgöző.

Öt- és négycsillagos szabadstrandok

A Kék Hullám Zászló strandminősítő versennyel kezdtük írásunkat, zárjuk is ezzel. Az ötcsillagosnak ítélt fürdők közül négy ingyenesen látogathatót gyűjtöttünk össze (községi strand – Balatonberény, Platán – Balatonboglár, központi strand – Balatonszárszó, nagy strand – Zamárdi), míg a négycsillagosok között szintén négyre akadtunk (Alsó és Csalogány strand – Balatonfenyves, bélatelepi strand – Fonyód, örvényesi strand).

Ezek kivétel nélkül mind a déli parton működnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában