Kisalföldi kosár közösség

2021.07.16. 10:20

Kóstolóra hívnak a termelők Győrben – Csütörtökönként két gazda mutatkozik be a vásárlóknak

A vásárlók minden héten csütörtökön vehetik át az előre leadott rendeléseket és kóstolhatják meg a kisalföldi termelők finomságait, kézműves sajtokat, húsokat, péktermékeket.

Simon Roberta

Szorgos önkéntesek pakolták dobozokba a megrendelt helyi termékeket csütörtökön a Torula Művésztér udvarán. Egy éve alakult meg a Kisalföldi Kosár közösség Győr-Moson-Sopron megyében. A helyi termelőket összefogó egyesület Győrben székel. A vásárlók minden héten csütörtökön vehetik át az előre leadott rendeléseket és kóstolhatják meg a kisalföldi termelők finomságait, kézműves sajtokat, húsokat, péktermékeket. Emellett a Torulában kiállításokat is megtekinthetnek.

A Kisalföldi Kosár alapítói olyan közösséget szeretnének életre hívni, ahol a vásárlók és a termelők közös fórumon találkozhatnak, ezáltal kialakul a közvetlen kapcsolat a termelő és a vásárló között.

Minőségi sajtoktól a pékáruig

– Az érdeklődők a weboldalunkon megismerkedhetnek a közösségbe tartozó gazdákkal. Mindannyian kicsit más, értékeikben mégis hasonló termékekkel színesítik a kosarakba választható áruk palettáját – mondta el lapunknak Balogh Zoltán, a Szigetközi Szatyor Alapítvány kurátora.

A vásárlók számára igyekeznek a lehető legtöbb fajta helyi, minőségi forrásból származó élelmiszert és egyéb terméket elérhetővé tenni. A weboldalukon szétnézve több mint 20 termelő portékái közül válogathatunk. Vannak fűszerek, csilik, sajtok, húsok, zöldség és gyümölcs, valamint olyan hasznos és ínycsiklandó élelmiszerek, amik nem hiányozhatnak a kamrapolcról: házi szörpök, lekvárok, méz vagy fűszeres kolbász. Szeretnének a kézművesek felé is nyitni, várják a jelentkezőket.

A Tudatos vásárlást támogatják

– Ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy vásároljanak helyi termékeket, támogatva ezzel a gazdák megélhetését. Szem előtt tartjuk a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet, a tudatos vásárlást és a fogyasztás felelősségteljes tervezését is. Önkéntesek segítik a munkánkat, fő feladatuk az átvételi napon a termékek átvétele a termelőktől, a megrendelések összekészítése és átadása a vásárlóknak – tette hozzá Balogh Zoltán.

A rendelés leadásához először regisztrálni kell a közösség weboldalán. A termékek közül kiválaszthatjuk a megrendelni kívánt árut, és elhelyezzük a virtuális kosarunkba. A rendeléseket minden héten kedd éjfélig lehet leadni, átvenni pedig csütörtökön 16.30 és 17.30 között. Fizetni is akkor kell, készpénzben. Az újdonságokról a közösség Facebook- és Instagram-oldalán lehet többet megtudni, de tapasztalatszerzés céljából akár a csoportba is érdemes belépni.

Segítő önkéntesek és diákok

– Vannak nagy hagyományú termelők és kezdő vállalkozások is a közösségünkben. Terveink között szerepel, hogy feltornásszuk kétszáz ládára a heti eladásokat, valamint kétezer regisztrált vásárlót szeretnénk a köreinkben tudni. Három alappillérre építünk: fogyasztók, termelők és az önkéntesek. Minden segítő kéz számít, alapítvány lévén a diákok a kötelező közösségi szolgálatot is teljesíthetik nálunk – fűzte hozzá Balogh Zoltán.

A személyes kapcsolat a legfontosabb, ezért tegnap megtartották az első, kóstolással egybekötött ládacseréjüket is. Minden héten újabb termelőpárossal és portékáikkal ismerkedhetnek meg azok, akik már szemezgettek a termékekkel, de még nem szánták rá magukat a vásárlásra.

– Közösségünk minden tagja elkötelezett a fenntarthatóság mellett. Újrahasznosított papírból vagy lebomló anyagból készülő csomagolóanyagokkal dolgozunk, az üvegeket visszavesszük és eljuttatjuk a termelőkhöz. A megrendelések átvételéhez kérünk mindenkit, hogy saját szatyrot, kosarat hozzon magával – hívta fel a figyelmet a az alapítvány kurátora.

– A Torula Művésztér fogadta be a Kisalföldi Kosár közös- séget. – Úgy gondoljuk, hogy a kiállításra járók és a helyi kézművestermékek mellett elkötelezettek köre számára ez egy kiváló találkozóhely. Ezen alkalmakkor pedig a kiállításokat is megtekinthetik – fogalmazott Zoltán.

Címkék#Győr#piac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában