Így éltek ők, a régmúlt idején

2021.07.22. 10:59

Új kiállítás nyílt az Árkádban – Szépanyáink gyermekkorát láthatjuk viszont – fotók, videó

Az elmúlt korok használati tárgyait a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum néprajzi gyűjteményéből válogatták össze.

Simon Judit

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Elmúlt korok használati tárgyait ismerhetjük meg az új kiállításon, amely a győri Árkádban várja a látogatókat. A vitrines kiállítóterek mögötti eszközöket figyelve több ezer éves emlékek tekintenek vissza ránk, és emlékeztetnek minket a 19. és 20. század embereinek életére. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlata a gyermeknevelés eszközeit mutatja be a látogatóknak.

A gyermek az első

A kiállítás megnyitóján részt vett Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője, aki elmondta: A tárlat témája is jól mutatja, hogy nekünk magyaroknak mindig is a gyermekek voltak az elsők, és fontosnak tartottuk fejlődésüket. A látogatók megismerhetik a régi járókákat, azokat a bútordarabokat, amiket a kicsik használtak. Emellett kiemelte, hogy a város büszke lehet Rómer Flóris munkásságára, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és a hazai régészet megteremtője volt.

 

Valami régi, valami új

Dr. Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kiemelte: Az általuk elkészített speciális kiállítás jól mutatja a másfél százados múzeumi gyűjtőmunka révén megmentett tárgyakat, ezeknek egy részét ma is viszontláthatjuk a modern gyermekbútorok közt, igaz ma már más névvel illetik őket.

– Amit régen járóka néven emlegettek, azt ma már bébikompként találhatjuk meg a boltokban. Ugyanígy kiemelhetnénk az itt látható asztalágyat, ami a modern bútorok praktikumát idézi. Régen a népesebb családokban csak éjszakára alakult át asztalból fekhellyé, s egyszerre több gyermek is aludhatott benne. Ez is jól mutatja azt, milyen körülmények közt éltek az akkori magyarok.

Egy kis ízelítő

A kiállítás csupán egy kis szeletét mutatja meg a múzeum hatalmas, több mint 7 ezer használati tárgyból álló néprajzi tárlatának. A látogatók ennek segítségével kedvet kaphatnak egy túrára a múzeumba, ahol nem csak bútorokat, hanem ruhákat, játékokat és más eszközöket is találhatnak.

– Igyekeztünk úgy összeállítani a kiállítást, hogy felkeltsük a vendégek figyelmét. Séta közben megakad a szemük az itt található tárgyakon. Elgondolkodunk és azokra az érzésekre fókuszálunk, amiket a gyerekek és a család megjelenítenek a szívünkben – mondta T. Városi Ágnes a kiállítás rendezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában