idénygyümölcsök

2021.07.03. 16:28

De kié a gyümölcs az utcán? Olvasónk kérdezte, mi utánajártunk

Szedik a háza előtt álló, általa ültetett cseresznyefa termését az arra járók, nehezményezi egy olvasónk. A cseresznye boltban véve méregdrága. Kié a termés? – kérdezte lapunktól. Utánajártunk.

Gyurina Zsolt

20210629 Sótony Nyakunkon a cseresznye- és meggyszezon Már kinyitottak a megyében a szedd magad földek: Sótonyban például reggel 8-tól 18 óráig tölthetjük meg a rekeszeinket a piros gyümölcsökkel. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Képen: Gyarmati Blanka

Fotó: Cseh Gábor

Olvasónk háza előtt gyümölcsfa áll, ő ültette. Dr. Horváth Zsolt ügyvéd válaszában elmondta: jogilag nem tőle emelték el a termést. – Az önkormányzati növények is közterületiek, az oda így ültetett önkormányzati növények gyümölcse olyan jogilag, mintha azt az állam ültette volna. A közterületen ültetett gyümölcsfák termése úgynevezett uratlan dolog, közjó, azt bárki leszedheti – válaszolta az ügyvéd.

Szakértőnk válaszolt a másik, kézenfekvő vitás esetre is, amikor a fa ága az utcára nyúlik ki, és arról szüretelnek az arra járók. – A kerttulajdonosnak ügyelnie kell arra, hogy egyik növénye se nyúljon túl a kerítésén, ugyanis a kerítésen túli rész már nem az ő tulajdona, ott már semmilyen általa ültetett növény nem lehet. Ha a növény mégis túlnyúlik a kerítésen, ennek következményét a kerttulajdonos köteles viselni. Ez a következmény lehet akár bírság is, de leggyakrabban a túlnövés levágásos eltávolítása történik. Így tehát a kerítésen túlnőtt növény termését bárki jogszerűen leszedheti, aki a túlnyúlással érintett területen jogosan tartózkodik – felelte dr. Horváth Zsolt.

Egy-két szem gyümölcs miatt senki sem haragszik. Fotó: MW

Az erdei gyűjtésnek is vannak szabályai

Az erdőtörvény szól a gyűjtés szabályairól. A törvény meghatározza, hogy erdei haszonvételnek minősül a gomba, vadgyümölcs, virág, illetőleg gyógynövény gyűjtése, amit az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségben az erdőgazdálkodó köteles tűrni. Egyéni szükségletnek személyenként és naponta legfeljebb 2–2 kilogramm gomba, vadgyümölcs, valamint gyógynövény gyűjtése minősül.

Mindezeknek az egyéni szükségletet meghaladó vagy nem állami területen történő gyűjtése csak az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával gyakorolható. Ha a gyűjtés kereskedelmi célú, ezt a területileg illetékes erdészet, illetve magánerdő esetén az erdőgazdálkodó állíthatja ki. Védett természeti területen a gyógynövény gyűjtéséhez mindig engedélyt kell kérni, az egyéni szükségletet (2 kg/fő/nap) nem meghaladó mennyiség esetén is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában