tavasz

2021.04.09. 05:53

Tatarozott fészkekkel várjuk a gólyapárokat megyénkbe – győrszentiváni videó

Idén február elején tért haza az első gólya hazánkba – a Békés megyei kisvárosba, Elekre –, de a gólyák visszaérkezésének legforgalmasabb időszaka ezekre a napokra esik. Remélhetőleg húsvét után már mind több megyei fészket töltenek meg élettel a gólyapárok. Az E.ON új és kicsinosított régi fészektartókkal védi a gyönyörű madarakat.

Szeghalmi Balázs

„Korábban 4399 védőeszközt telepítettünk szerte az országban, tavasz elejére újabb 48 fészektartót szereltünk az oszlopokra a szolgáltatási területeinken. A már meglévő fészektartókat munkatársaink ellenőrizték, ha kellett, cserélték, javították azokat. Így a visszatérő madarak biztonságos otthonra lelnek és az áramellátás zavartalanságát sem veszélyeztetik” – kezdte Varga Ivett.

175 üres fészektartó

Az E.ON regionális kommunikációs szakreferense hozzátette: Győr-Moson-Sopron megyében 446, Komárom-Esztergom megyében 78 fészektartó áll a gólyák rendelkezésére. Az említett fészektartók közül tavaly háromszázötvenet laktak be a gólyapárok, táplálták, védték kicsinyeiket itt. Ez azt jelenti, hogy az Észak-Dunántúlon közel 175 üres fészektartó várja a fiatal gólyapárokat. Az idősebb egyedek egy-egy fészket akár évtizedekig is használnak, mivel a régi fészkek tatarozása kevesebb energiát igényel az újabbak építésénél.

„Fontos szempont a fészektartó karbantartása során, hogy a gólyák visszatérte után már csak különösen indokolt helyzetben végzünk beavatkozásokat, mert ez zavarhatja a költésüket. Az új fészektartók felhelyezését is a madarak vonulása után, ősztől kora tavaszig, a visszaérkezésükig ütemezzük” – emelte ki Varga Ivett.

Tojást rejtenek

A negyvennyolc új fészektartóra fonott fészekalapot is raktak, így minden bizonnyal elégedettek lesznek jövendő lakóik. A fehér gólya évente egyszer költ; a tojó a tojásokat kétnaponta rakja le április közepe és vége között. A fészekalja 3–5, ritkábban 1–2 vagy 6–7 tojást rejt. A kotlási idő 28–34 nap között változik, a két madár egymást váltva ül a tojásokon, folyamatosan őrzik kicsinyeiket.Az E.ON időnként olyan gólyafészektartók rendbetételében is segít, amely nem a saját hálózatukhoz tartozik. Erre a közelmúltból kisalföldi példa is akad.

A Szentiváni Madárbarát Kör kérésére tíz éve sikeresen költő gólyapár fészkének amortizálódott tartóoszlopát cserélték ki a győri szakemberek. A sikeres győrszentiváni „hadműveletről” videót is láthatnak portálunkon.

Győr-Moson-Sopron megyében 446, Komárom-Esztergom megyében 78 fészektartó áll a gólyák rendelkezésére.Az új fészektartók felhelyezését, a régiek rendbetételét a madarak elvonulása utánra ütemezik a szakemberek, hogy ne zavarják a költést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában