A sózástól a füstölésig

2021.04.01. 06:04

Két videón mutatjuk, hogyan készül a húsvéti sonka házilag – galéria

Február végén győri hentes segítségével mutattuk meg, hogyan ünnepelhetjük húsvétot saját sonkával. Széles Zoltán klasszikus sonkákat darabolt kameránk előtt, a hátsó combból öt részt (felsál, frikandó, „dió”, slussz és csülök) különített el. Négy hét után visszatértünk a szakemberhez, s megnéztük, hogyan zárul a húsvét legfinomabb fogásának készítése.

Szeghalmi Balázs

20210323 Bőny Húsvéti sonka füstölés, Képen: Széles Zoltán hentes, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

Páclé

„Először megvártam, ameddig a sózott húsdarabok levet engedtek pár nap alatt. Ezután borssal, fokhagymával, borókabogyóval páclevet főztem. Ezzel a sonkákat meglocsoltam, átkentem minden részüket, s hagytam érlelődni azokat.

A sós-fokhagymás lében időről időre át kell forgatni a sonkákat, hogy egyenletesen jusson belőle mindenhova” – kezdte Széles Zoltán.

Száradás

A győri hentes mester szinte kereken egy hónapon nemesítette páclével az ínycsiklandó húsvéti falatokat. Február 18-án vágta ötfelé a combot, majd március 17-én vette ki a húsdarabokat a ládából. „A pácolás végeztével érdemes alaposan áttörölni, szikkasztani a sonkákat. Ezt követően hűvös helyen hadd száradjanak jó két napig, minden részüket járja át a friss levegő” – hallottuk.

Ezen a ponton költöztek a sonkáink a győri vásárcsarnokból Bőnyre, ahol már várta őket a családi húsüzem füstölője. „Ha főzve tálaljuk a húsvéti sonkát, akkor nem szabad füst alatt tartani túl hosszan. Az erősebb füsttől ugyanis a hús könnyen sötétedik főzés közben” – említett újabb mestertippet Széles Zoltán.

Füstölés

Bükkfaforgácstól kapott enyhe füstöt az öt sonka, a kérgük csendesen, szépen formálódott három nap alatt. Sokakat a füstölés tart vissza a házilag készített sonkától. Ez a lépés valóban problémás, hisz pár kiló sonkáért senki nem épít füstölőt a kert végében. Internetes kereséssel, családon belüli érdeklődéssel vagy barátoktól azonban jó eséllyel kaphatunk tippeket bérfüstölésre. A megyénkben található összes város környékén foglalkoznak füstöléssel a falvakban. Ennek átlagosan 1500-2000 forint a tarifája.

Füstölve az igazi

Ízlések és pofonok, jelen sorok írójának a füstölt sonka a nagybetűs húsvéti étel. Akik inkább főzve kedvelik a sonkát, célszerű, ha leöntik a felforrt első levet, így biztos lesz túl sós a hús. A második levet lehet fűszerezni, ám a lényeg: takaréklángon főzzük omlósra a húsvéti lakoma koronáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában