Sietve érkezett

2021.03.27. 07:21

A mentőautóban jött a világra a kislány Dunaszegen

Április elejére várta második gyermekét az a dunaszegi kismama, aki csütörtökön egy mentőautóban hozta világra a kislányát.

Sperling Krisztina

Érett, egészséges, körülbelül három kilogrammos baba született.

Forrás: Országos Gyermekmentő Alapítvány

Az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének vezetőjétől, dr. Lórántfy Máriától lapunk megtudta, hogy csütörtökön 18 óra 5 perckor érkezett a bejelentés a mentésirányítóhoz, majd nagyon rövid időn belül meg is született a kislány.

– A híváskor annyit lehetett tudni, hogy az anyuka a terhesség 39. hetében van. Ekkor még nem folyt el a magzatvíz, viszont már gyakori, kétperces fájásai voltak. A szüléshez azonnal elindították a legközelebbi mentőegységet. Mivel az elmondottak alapján számítani lehetett arra, hogy még a helyszínen megszülethet a kisbaba, az Országos Gyermekmentő Alapítvány győri egységének gyermekmentő orvosi kocsiját (gyermek MOK) is azonnal riasztották. Mire ők megérkeztek, a mentők már megkezdték az anyuka ellátását a mentőautóban. Alig néhány perc telt el, és komplikációk nélkül világra jött a kislány. A szülés körüli teendőkön kívül más beavatkozásokra nem volt szükség.

Mindketten jól vannak

Mint megtudtuk, érett, egészséges, körülbelül három kilogrammos baba született, és szerencsére az anyuka is jól volt. Ellátásukat követően mindkettőjüket nagyon jó értékekkel, stabil állapotban szállították a győri Petz-kórházba.

– Gyors szülés volt, ez azonban ma már nem számít ritkaságnak. Az utóbbi időben – különösen Győr-Moson-Sopron megyében – viszonylag sok helyszínen levezetett szülés történik, ez régebben nem volt jellemző – mondta dr. Lórántfy Mária.

Érett, egészséges, körülbelül három kilogrammos baba született.
Fotó: Országos Gyermekmentő Alapítvány

A mentők felkészültek a szülések levezetésére

Minden mentődolgozót kiképeznek a szülés levezetésére és az újszülött helyszíni ellátására. Problémamentes esetekben ők teljeskörűen el tudják látni a feladatot. Abban az esetben, ha komplikációk lépnek fel, vagy számítani lehet erre – például nagyon pici a baba vagy elhúzódik a kitolás, esetleg nagy a vérveszteség –, már magasabb szintű beavatkozásra van szükség. Ilyenkor a helyszínre irányítják a gyermekmentő orvosi egységet is. Koraszülöttmentő egységet pedig akkor riasztanak, ha azt a visszajelzést kapják, hogy az újszülött speciális ellátást igényel vagy problémás az állapota. Szerencsére erre itt nem volt szükség – zárta dr. Lórántfy Mária.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában