Három bor, két borászat

2021.01.02. 11:45

Megválasztották Sopron kékfrankosait

Idén összesen huszonötféle borral pályáztak a Sopron Város Legjobb Kékfrankosa címért, melyet a Sop-Vin Kft. és a Steigler Pince italai nyertek meg.

Etzl Edgár

2020.12.29. Megválasztották Sopron Város Kékfrankos Borát. A Sopron Város Legjobb Kékfrankosa címet, a Sop-Vin Kft. nyerte el, a Steigler Pincészet is dobogós helyezést ért el. Szereplők: Csiszár Szabolcs alpolgármester Lőrinczy Bálint, Steigler Pincészet ügyvezetője Magyar Dezső, a Sop-Vin Kft. (Lővér Pince) ügyvezetője Varga Tamás, a Steigler pince borásza Dr. Farkas Ciprián polgármester

Forrás: Kisalföld

Fotó: Griechisch Tamás

A borokkal december elején lehetett nevezni a címre, a versenyt a Sopron Fertőmenti Hegyközség hirdette meg és szervezte. A nyertesekről borászoktól független, somelier-borbírákból álló zsűri döntött úgy, hogy természetesen nem tudták, éppen melyik pince termékét kóstolják.

Az első és harmadik helyet idén a Sop-Vin Kft., tehát a Lőver Pince borai szerezték meg, a második helyet pedig a Steigler Pince kékfrankosa.

 

A Sopron Város Legjobb Kékfrankosa címet, a Sop-Vin Kft. nyerte el
Magyar Dezső (b), a Sop-Vin Kft. (Lővér Pince) ügyvezetője és Dr. Farkas Ciprián polgármester
Fotó: Griechisch Tamás / Kisalföld

A Lőver Pince nyertes borai 2018-as évjáratúak, az első helyezett a „Birtok” nevet kapta, a harmadik pedig a Krafner-dűlőről kapta a nevét, ahonnan származik. Magyar Dezső, a Lőver Pince borásza elmondta, a borok jól tükrözik pincészetük stílusát, szerinte sikerült visszaadni a vidékre jellemző gyümölcsös illatokat és ízeket az elkészült italokban.

– „Jó ivású” borokat kell készíteni, melyeket nem kell megmagyarázni – tette hozzá.

Varga Tamás, a Steigler Pincészet borásza elmondta, 2019-es évjáratú, nyertes kékfrankosuk a Spernsteiner-dűlőn termett, mely egy köves, csillámpalás terület, ahol nagyon kevés a termőtalaj. A borász szerint az ital ízvilága meg is jeleníti a termőhelyhez köthető ásványosságot. Hozzátette, a Steigler Pince biotermelő, csak organikus ültetvényeken termő szőlőt használnak, gyom- és rovarirtó, valamint egyéb felszívódó vegyszerek felhasználása nélkül.

A Sopron Város Legjobb Kékfrankosa címet. A Steigler Pincészet dobogós helyezést ért el.

Lőrinczy Bálint (k), Steigler Pincészet ügyvezetője, Varga Tamás (b), a Steigler pince borásza, és Farkas Ciprián polgármester
Fotó: Griechisch Tamás / Kisalföld

– A borok ízét csak a szüretelés idejével, a hordók kiválasztásával és az érlelés idejének eldöntésével befolyásoljuk – mondta.

A versenyre csak forgalombahozatali engedéllyel rendelkező borokat lehetett nevezni. A nyertes borokból négyszáz palackot el kell különíteni az önkormányzat számára. A kiválasztott italok egy éven keresztül képviselik majd a várost: jeles eseményeken, díjátadókon, ünnepségeken fogják felszolgálni őket.

Címkék#kékfrankos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában