erdei fülesbagoly

2021.01.28. 08:03

Hétvégi bagolyles önkéntesekkel

A hétvégén szervezi meg az erdei fülesbaglyok téli számolását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), és ebben a lakosság segítségét is kérik. Rendkívül hasznos fajról van szó, a rágcsálóirtást nélkülük csak a természet károsításával, mérgekkel lehetne megoldani.

Bódvai Ildikó

20201130 Makó Bagoly a fán Fotó: Szabó Imre SzI Délmagyarország

Fotó: MWarchív

Az országosan összehangolt, egy időben végzett szinkronszámlálás január 29. és február 1. között lesz, péntektől hétfőig. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly januárban 777 erdei fülesbaglyot, 4 macskabaglyot és 1 réti fülesbaglyot számoltak a felmérők. Az egyesület tagjai azt kérik a lakosságtól, írják meg, ha valahol baglyokkal találkoznak, mert szeretnének minél pontosabb képet kapni a telelő madarak hazai állományáról. Egy-egy település, utca vagy kert megfigyelésével is lehet csatlakozni a programhoz.

Hozzáférhető a táplálék

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható. Az egyik legfőbb vonzerő számukra a településkörnyéki gyepek és szántók gazdag kisrágcsálózsákmány-kínálata, ami a magyarországi enyhe teleken könnyen és nagy biztonsággal hozzáférhető táplálékbázist jelent számukra. Nappal azonban a mezők lombhullató fáinak, facsoportjainak, bokrainak csupasz ágai nem védik meg őket a nagyobb termetű ragadozó madaraktól. Ez a veszély belterületen gyakorlatilag kiküszöbölhető.

Szélvédett helyeket keresnek

– Az erős széltől is könnyebben találnak menedéket lakott területen. A szélvédettebb helyeket keresik, főként a temetők, parkok, emlékhelyek és magánkertek örökzöldjeit. Nappal pihennek, éjjel mennek ki vadászni – magyarázza dr. Hadarics Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Helyi Csoportjának tagja, hogy a baglyok miért nem maradnak egész nap a „terített asztalt” kínáló szántókon.

– Északabbról is érkeznek hozzánk ilyenkor erdei fülesbaglyok, ahol már túl vastag vagy fagyott a hótakaró, így nem találnak elegendő táplálékot. Egyébként rendkívüli képességük van, még a hó alatt mozgó rágcsálókat is kiemelik. Novembertől február közepéig, végéig maradnak itt, a telelőhelyeken, utána kezdenek szétszéledni. A nálunk fészkelők a szarkák és más varjúfélék elhagyott fészkeiben költenek. Rendkívül hasznos, védett állatok. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az itt tartózkodó populáció méretével. A lakosságtól azt kérjük, hogy jelezzék, ha tudomásuk van a környezetükben lévő telelő bagolycsapatról. Ezeket mi minden évben megnézzük és regisztráljuk – tette hozzá dr. Hadarics Tibor.

várják a jelzéseket

A jelzéseket az MME Kisalföldi Helyi Csoportjában Bodor Ádám várja a [email protected] e-mail-címen vagy a +36-30/248-7683-as telefonszámon, a soproni helyi csoportban pedig dr. Hadarics Tibor a [email protected] címen, vagy telefonon: +36-30/277-6153.

Aki szeretne bekapcsolódni a programba és többet megtudni a rejtett életmódú baglyokról, a madártani egyesület honlapján – mme.hu –, valamint az egyesület Facebook-oldalán megtalálja a részleteket.

Miért hasznosak a baglyok?

A baglyok jelenléte rendkívül hasznos. A telelő erdei fülesbaglyok mindegyike napi két-három – kemény fagyok idején akár négy-hat – kisrágcsálót is elfogyaszt. A három hónapnyi telelés alatt az általuk biológiai úton eltávolított, mezőgazdasági kártevő egerek és pockok száma igen jelentős, több százezerre tehető. Ha a baglyok és más ragadozó madarak nem végeznék el ezt a rágcsálóirtást, a feladatot csak súlyos környezet- és természetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével lehetne megoldani, de akkor is csak részlegesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában