Nem mindennapi szakma

2020.09.08. 19:52

Favágó: óvodásként kapta az első fűrészt a győrsági Nagy Réka – fotók

Nagy Réka 18 éves, csinos, örökké mosolygó fiatal lány, aki akkor érzi magát igazán elemében, ha fűrészt vehet a kezébe. Édesapja büszke rá, édesanyja már nem annyira örül a választásának, de Réka biztos a döntésében.

Pozsgai Kitti

2020.08.22. Nagy Attila lnya Nagy Rka apja nyomdokaiba lp s favg hivatst szeretn kitanulni. Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: Csapó Balázs

– Segítem, amiben tudom – mon­dja a fa alatt állva Nagy Attila, Réka édesapja. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy lány létére ennyire odavan a favágásért – mesél elérzékenyülve tovább kislánya rajongásáról, ami már egészen kicsi korában­ megmutatkozott. Szívesen kísérte édesapját bárhova, aki most sem veszi le egy pillanatra sem a szemét a fára mászó Rékáról.

Érdekelték a gépek

– Elvittem magammal egy faipari kiállításra, ahol mindenféle gépeket mutattak be. Valljuk be, nem egy óvodás kislánynak való hétvégi program. Én már rég hazajöttem volna, de Réka mindenképpen maradni akart még – meséli Attila.

 

– Mert nem akartam hazajönni fűrész nélkül – teszi hozzá nevetve Réka, aki akkor, óvodás kislányként kapta meg első motoros fűrészét, természetesen nem igazit, hanem játékot.

A szomszédjukban lévő platánt ágazta nemrég Attila, a kötelek még rögzítve voltak, ide mentek át Rékával gyakorolni, aki édesapja első szavára beleugrik a kezeslábasba, bakancsba, beülőbe és mire a sisak is a fejére kerül körülbelül 10 kilogrammnyi pluszteherrel indul neki a függőleges fatörzsnek. Neonzöld körmei világítanak a piros kötélen, csak ebből lehet tudni, hogy épp egy lány mászik a fára. Mert hát hiába a férfias hobbi, azért a kibontakozó nőiesség egyáltalán nem szorul háttérbe.

Saját cég az álma

Attila elérzékenyülve figyeli elsőszülött lányát, ahogy egyik kezével a fába kapaszkodva, a másikban egy motoros fűrészt (ezúttal igazit) tartva próbál egyre feljebb jutni, bizonyítani akar.

– Szeretném a fakitermelői vizsga után elvégezni a Roth Gyula Mezőgazdasági Technikumot is, hogy minél szélesebb körű szakmai tudással rendelkezzem, de a legnagyobb álmom egy saját cég – mesél a győri Veres-iskolában dísznövénykertészként végzett Réka terveiről.

Nagy Attila alpintechnikás favágással foglalkozik, ami – mint mondja – valójában faápolásnak, fagondozásnak minősül. Örül hogy a lánya szakmailag szeretne továbbfejlődni, mert így nagyobb biztonságban tudhatja majd.

Sport, hobbi, munka

– Akkor hívnak minket, amikor nehezen megközelíthető, épülethez közeli fát kell kivágni vagy ágakat eltávolítani róla – mondja Nagy Attila. – Nekem volt már olyan esetem, amikor vágás közben derült ki, hogy a fa, amin dolgozom, belülről teljesen el volt korhadva. Ez akár balesethez is vezethetett volna. Bízom benne, hogy Réka valódi fadoktorként fog majd dolgozni.

Sport, hobbi és munka is egyben az apa-lánya számára a favágás. Attila sokat költ a biztonságra, nem engedi Rékát mászni, amíg nincs meg a vizsgája, de a féltésnél nagyobb a büszkesége, amikor Réka szemében az elhivatottságot látja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában