Szenes Iván 100

2024.02.15. 07:20

„Úgy szeretném meghálálni!” – Száz éves lenne a legendás dalszerző, akiről parkot neveztek el Győrben

Több mint 2000 dal, 200 színdarab, tucatnyi film, számos nagysikerű televíziós műsor fűződik Szenes Iván nevéhez, aki idén lenne 100 éves.

Kisalföld.hu

Szenes Ivánhoz rengeteg magyar sláger fűződik.

  • Ő a modern kor Petőfije, szinte nincs is a járókelők között, aki ne tudná folytatni sorait. Nevéhez fűződik az első magyar aranylemez. „Mindenkinek van egy álma” lemezéből több mint egymillió példány kelt el.
  • Ő nyerte a hazai Táncdalfesztiválokon a legtöbb első díjat, megkapta a legjobb szövegíró elismerést, és elnyerte a közönségdíjat is. Nemzetközi fesztiválokat is nyert. Életműve rendkívül sokoldalú: komoly költőnek indult, a legtöbb magyar zenés darab szövegét is neki köszönhetjük. Színházi dramaturgként, zeneszerzőként és dalköltőként is bizonyított.
  • Szenes Iván kiemelkedő, példaértékű és vitathatatlan örökségét immár 14. éve a dalköltő lánya, Szenes Andrea gondozza. A könnyűzenei műfajban egyedüliként 4 diplomás és doktori címet is viselő Andrea küldetésének tekinti a Szenes hagyomány ápolását.
  • 2024-et Szenes Andrea és a Szenes Alapítvány „Szenes Iván 100” emlékévnek nyilvánította, mely során különleges programsorozattal készül.
Szenes Iván Slágermúzeum

A „kislány a zongoránál”, aki beleszületett az egyik legnagyobb magyar művészdinasztiába, mindent megtesz azért, hogy személyiségén, legjobb tudásán keresztül önzetlenül fenntartsa és ápolja a könnyűzenében vitathatatlan értéket képviselő Szenes hagyatékot. Egy évszázad zenei kulturális örökségét „mentette át” rendkívül népszerű rendezvényeivel, tévéműsoraival. Általa válnak a jól ismert slágerek generációkon átívelő - szinte már - népdalokká, amelyeket a fiatalok és idősebbek is együtt énekelnek.

„Kislány a zongoránál”.

Andrea a hagyományőrzésen túl példát mutat a fiatalabb generációknak is: egyrészt kimagasló szakmai végzettségével is magasra teszi a lécet, másrészt a szeretett családi értékek képviselete és átadása is egyedülálló esetében. Szenes Ivánról teret az adyvárosi tó szomszédságában neveztek el parkot pár éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában