Elismerés

2024.04.02. 13:24

Kálmán Péter a 2024/2025-ös évad Kamaraénekese lesz az Operában

Kálmán Péter basszbariton lesz a 2024/2025-ös évadban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese cím egyik birtokosa - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház kedden az MTI-t.

MW

Kálmán Péter magyarországi fellépései mellett folyamatosan járja a világot

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotó: Berecz Valter

A kitüntető címmel járó, hattyút formázó díjat, a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotását Almási-Tóth András művészeti igazgató húsvétvasárnap, a Parsifal előadását követő tapsrend alatt adta át a népszerű basszbaritonnak.   

Kálmán Péter magyarországi fellépései mellett folyamatosan járja a világot: hét évig volt vezető szólistája a Zürichi Operának és nagy sikerrel lépett fel többek közt a Glyndebourne-i Fesztiválon, a párizsi Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Monte-carlói Operaházban, a Genfi Nagyszínházban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Theater an der Wienben és a Seattle-i Operában, a következő évadban pedig a londoni Királyi Operaházban és a New York-i Metropolitanben is debütál Bartolo szerepében

- emelték ki a közleményben.   

Mint felidézték, az Operaházban az I. Nemzetközi Mozart Énekverseny első helyezettjeként 1993-ban Papagenóként mutatkozott be A varázsfuvolában, de volt Figaro (A sevillai borbély, Figaro házassága), Almaviva (Figaro házassága), Bartolo (A sevillai borbély), Belcore, Dulcamara (Szerelmi bájital), Beckmesser (A nürnbergi mesterdalnokok), Cipolla (Mario és a varázsló), valamint Don Alfonso (Cosi fan tutte), Don Pasquale, Elviro (Xerxes), Faninal (A rózsalovag), Gianni Schicchi, Lindorf, Coppelios, Miracle, Dappertutto (Hoffmann meséi), Nick Shadow (A kéjenc útja) és Woland (A Mester és Margarita) szerepében is látható volt a dalszínházban.   

A hétvégén lezárult Parsifal-sorozatban Klingsor szerepét formálta meg, emellett az idei évadban A Rajna kincsében, a Siegfriedben és Az istenek alkonyában Alberichként, a Toscában Scarpiaként lépett színpadra, a következő évadban pedig a Falstaff címszerepében és Mefisztóként (Faust) láthatja viszont az Operaház közönsége.

A közlemény szerint a német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az Operaház vezetése kiemelkedő aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket. A Kamaraénekes címet, - amely az adott évadban kiemelt javadalmazással is jár, - egy évadban legfeljebb hárman birtokolhatják, minden Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekes összesen három alkalommal kaphatja meg.   

Az elmúlt évtizedben az évadzáró gálán átadott elismeréseket idei újításként februárban adták át első ízben évad közben, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében. Akkor a szezon utolsó Arabella-előadása után Pasztircsák Polina részesült a kitüntető címben - idézték fel a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában