Határtalan olvasás

2022.05.07. 07:10

Útnak indul Erdélybe az Irodalmi Karaván

3 városban és egy kiemelt könyves rendezvényen mutatkoznak be az írók, alkotó vendégek.

Második alkalommal indul útnak az Irodalmi Karaván Erdélybe. Május 11. és 15. között 5 napon keresztül 3 városban és egy kiemelt könyves rendezvényen mutatkoznak be az írók, alkotó vendégek – közölte a Petőfi Kulturális Ügynökség.

A januárban első alkalommal Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Csíkszereda és Székelyudvarhely városokba látogató utazás második alkalommal érkezik Erdélybe. A szervezők ezúttal Marosvásárhely, Kolozsvár és Csíkszereda, a Csíkszeredai Könyvvásár közönségét megszólítva tematikus, rendhagyó irodalomórák, esti Szalon-estek és könyvvásári programok megrendezésével készülnek a kiemelt programokra.

A Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és a kortárs magyar irodalom bemutatásával. Az Irodalmi Karaván road-show a tervek szerint Magyarországon és az országhatáron túl is utaztatja az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

Az első Irodalmi Karaván utazás januárban számos lehetőséget adott a találkozásra. Író vendégeinkkel teltházas fellépéseken beszélgettünk a könyvek születéséről, az irodalmi elődökről és olyan kiemelt dátumokról, mint Nemes Nagy Ágnes születésének 100., vagy Tamási Áron születésének 125. évfordulója

– mondta Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kiemelt Programok Igazgatója.

Most tavasszal, visszatérve Erdélybe, újabb városokat érintve ezt a megkezdett utat folytatjuk, ezúttal a beszélgetések mellett már egy gyönyörű szabadtéri Tamási-kiállítást is bemutatva a székelyföldi közönségnek

– tette hozzá Juhász Anna.

A meghívott vendégek közt szerepel többek között Háy János író, költő, Nagy Koppány Zsolt Marosvásárhelyen született író, szerkesztő, Vecsei H. Miklós színművész, Dálnoky Csilla színművész, valamint Balla Gergely, a Platon Karataev frontembere és szövegírója. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart az érintett városok kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket és a könyvvásári beszélgetéseket moderálja.

Az 5 napos utazásról született beszámolókat egy filmben tekinthetik meg az érdeklődők.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában