itt a lehetőség!

2021.10.09. 10:19

Népi Építészeti Program: még három hétig várják a pályázatokat

Október 21-ig várják a pályázatokat a Népi Építészeti Program hetedik támogatáskérelmi körében olyan szervezetektől vagy magánszemélyektől, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak.

Fotós: Jászai Csaba

A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány szervezi. Az elmúlt bő két év eredményei bizonyítják: a kormány azon törekvése, hogy minél több épített értéket mentsen meg a magyarországi népi építészet emlékeiből, a tulajdonos magánszemélyeknél és szervezeteknél egyaránt kedvező visszhangra talál – emlékeztetett közleményében a Teleki László Alapítvány.

Mint kiemelték, a program éves támogatási kerete 1,5 milliárd forint, amelyet az első, csonka év után 2020-ban már ki is merítettek a benyújtott kérelmek.

A program értelmében visszatérítendő támogatást kérhetnek olyan szervezetek vagy magánszemélyek, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak. Külön programelemet jelentenek a tájházak.

A támogatás igényelhető szakmai előkészítésre (ebbe beletartozik a későbbi építési támogatáshoz szükséges szakvélemények, árajánlatok beszerzése), részleges vagy teljes felújításra. A minimális támogatási összeg 500 ezer, a maximális 20 millió forint. Az elvárt önrész 10 százalék.

Jelenleg a hetedik támogatáskérelmi kör fut, ennek keretében szakmai előkészítésre és/vagy felújításra kérhető támogatás.

„Úgy látjuk, hogy a magyar kormány támogatása és a jól bonyolított program nagyon sok épülettulajdonost indított arra, hogy megújítsa a birtokában álló ingatlanokat. A program további hozadéka, hogy számos olyan szakembernek ad munkalehetőséget, aki egyre ritkábban alkalmazott technikák tudója: nádfedők, fa nyílászárókkal foglalkozó mesterek, különleges, a népi építészetben alkalmazott egyéb módszerek birtoklói kerülnek helyzetbe a program által” – idézi a közlemény a Teleki László Alapítvány igazgatóját.

Diószegi László beszámolt az alapítvány terveiről is: szeretnénk elérni, hogy a közeljövőben a magyar kormány terjessze ki a Népi Építészeti Programot a határon túlra is.

Az aktuális kiírás részletei ezen a linken elérhetők.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában