Agrárminisztérium

2024.03.08. 22:38

A magyar gazdák mindig számíthatnak a kormányra

Álproblémák, elburjánzó adminisztrációs terhek és szélsőséges zöld ideológiák helyett Brüsszelnek az európai gazdálkodók versenyképességét kellene megvédenie - közölte Nagy István agrárminiszter csütörtökön Gyöngyösön, az agrár-országjárás keretében megtartott gazdafórumon az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

MW

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás megnyitóján a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2024. március 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy 2023-ban mintegy 1400 milliárd forint agrártámogatás kifizetése történt meg, amely abszolút rekordnak számít. Összehasonlításképpen megjegyezte, hogy

 2010-ben ez az összeg még csupán 533 milliárd forint volt. 

A baloldal által megfogalmazott politikai vádakkal és megmozdulásokkal szemben pont a magyar kormány az, amely stratégiai partnerként tekint az agráriumra, és minden eszközzel megvédi a gazdálkodók érdekeit - tette hozzá. 

Nagy István kitért arra is, hogy 

Brüsszel cserben hagyta a gazdákat, amikor  ellenőrizetlenül és vámmentesen az ukrán mezőgazdasági termékeket az Európai Unióra szabadította.

 Éppen ezért kellett a termelők érdekeit megvédeni, és korlátozó behozatali intézkedéseket bevezetni hazánkban. Soha nem befolyásolták még ennyire a szélsőséges zöld ideológiák az agráriumot, mint most, amelyek a versenyképesség leromlásához vezetnek - írták a közleményben. 

A miniszter kitért arra is, hogy tovább harcolnak Brüsszelben a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentéséért, a javaslatokat pedig már el is küldték az Európai Unió illetékes szervezeteinek. Emellett

 Magyarország továbbra is kiáll azon alapvetése mellett, hogy a harmadik országban előállított, és az ide érkező termékekre is vonatkozzanak ugyanazok a szabályok, mint az unió területén megtermelt élelmiszerekre. 

A magyar kormány továbbra is stratégiai szövetségesként tekint a gazdákra, és minden körülmények között minden eszközzel megvédi a termelők versenyképességét - hangsúlyozta a tárcavezető a szaktárca tájékoztatása szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában