Felsőoktatási modellváltás

2021.12.25. 09:00

Megszabadulnak a pazarló ppp-fejlesztések terheitől az egyetemek

Jelentős segítség a felsőoktatási intézmények gazdálkodásában, hogy mindegyik mentesül az épületfejlesztéseikhez a baloldali kormányok által 2010 előtt megkötött, hátrányos finanszírozási konstrukciók, ppp-szerződések tetemes adósságterhei alól – tájékoztatott a napokban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az idén lezáruló folyamat végére mintegy ötven kiváltás történik meg csaknem 150 milliárd forint értékben. A kormány következetes egyetemfejlesztési törekvései keretében sokféleképpen támogatja a hazai felsőoktatási intézményeket. 

Az év végéig újabb csaknem 50 milliárd forinttal csökkentik az egyetemek terheit, külső adósságállományát. 

A támogatás kilenc intézmény – a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem – gazdálkodását könnyíti meg, teszi kiszámíthatóbbá – közölték.

A baloldali kormányok által megkötött, elhibázott és pazarló ppp-szerződések nagy pénzügyi terhet jelentettek az intézmények számára

– olvasható a közleményben. Adósságaiktól megszabadulva az intézmények több fontos beruházást tudnak elindítani az oktatási színvonal emelése érdekében. A képzések korszerűsítését, versenyképesebbé tételét a kormány az európai élmezőnyébe tartozó felsőoktatási fejlesztési ráfordításokkal támogatja – tették hozzá.

A közleményben idézték Bódis Józsefet, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárát: a felsőoktatás szabadságához 

nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Az egyetemi modellváltás, a teljesítményalapú finanszírozás bevezetése mellett erre szolgál a megörökölt konstrukciók kiváltása is.

Tavaly és idén így több mint 300 ezer négyzetméter nettó alapterületű épület kerül a felsőoktatási intézmények tulajdonába. Az intézkedések éves szinten közel 10 milliárd forint megtakarítást eredményeznek a bérleti és szolgáltatási díjakban.

Borítókép: A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar rekonstrukciója és bővítése is PPP beruházási formában valósult meg /  Új Dunántúli Napló / Pásztor Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!