Felmérés

2021.12.09. 11:30

Gyarapodott a vendégéjszakák száma tavaly októberhez képest

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma októberben 79 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, de a járvány előtti, 2019. októberi szinttel összevetve 31 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A belföldi vendégéjszakák száma októberben 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a tavalyelőtti értéktől 10 százalékkal elmaradt. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis nyomán - több mint hat és félszeresére emelkedett tavaly októberrel összehasonlítva, de még így is 48 százalékkal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

Októberben 474 ezer belföldi vendég 1,0 millió vendégéjszakát töltött a szálláshelyeken. Az éjszakák 77 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 25 százalékkal emelkedett. A panziókban 7,4 százalékkal volt magasabb a forgalom, a közösségi szálláshelyeken pedig közel másfélszeresére nőtt, utóbbi főként a nagyobb szabású rendezvények szervezésével magyarázható a KSH szerint. 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák valamivel több mint ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel nyolc és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint hat és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 265 ezer vendég összesen 694 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek 85 százaléka szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma hétszeresére bővült 2020 októberéhez képest. 

A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 61 százalékát regisztrálták.

Októberben a szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 109 százalékkal 37 milliárd forintra nőtt, ezen belül a bruttó szállásdíjbevétel 236,3 százalékkal 21,3 milliárd forintra nőtt. Az átlagos szobafoglaltság 53,3 százalékos volt a hónapban.

Októberben 2099 kereskedelmi szálláshely, köztük 772 szálloda és 834 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 60 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 2,5 százalékkal többet, 2,6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az idén január-októberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 3,1 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 3,3, a külföldiek 2,4 százalékkal kevesebb (9,2, illetve 3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első tíz hónapban a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 4,2 százalékkal nőtt, és 234 milliárd forintot tett ki, ezen belül a bruttó szállásdíjbevétel 10,2 százalékos növekedéssel 138 milliárd forint volt.

Borítókép: Kerékpárral túrázó turisták sora halad a váci Duna-part kijelölt bicikliútján, a tavaszi hétvége délelőttjén. 

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Címkék#turizmus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!