Statisztika

2021.05.27. 13:40

Magyarország munkanélküliségi rátája a negyedik legjobb az EU-ban

Az előző időszak foglalkoztatáspolitikai, adó- és beruházási intézkedéseknek köszönhetően Magyarország áprilisi munkanélküliségi rátája a negyedik legjobb az Európai Unióban (EU) – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi munkaerőpiaci adatait kommentálva.

A KSH csütörtökön azt közölte, hogy áprilisban a munkanélküliek száma 211 ezer volt, ami az egy évvel korábbinál 24 ezerrel, a márciusinál pedig 17 ezerrel több. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,4 százalékra emelkedett egy év alatt és 0,4 százalékponttal nőtt márciushoz képest. Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 559 ezer volt, ami az előző év azonos időszakát 36 ezerrel meghaladta, míg az előző hónapnál 57 ezerrel kevesebb volt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az áprilisi adatok még az újraindítás előtti állapotot mutatják. A szolgáltató szektorban már látszik, hogy egyre nagyobb igény van a munkaerőre, ezért várható a foglalkoztatottság további növekedése.

A programok, amelyek munkahelymegtartó és munkahelyteremtő célokat szolgálnak most is elérhetők – ismertette az államtitkár. Szavai szerint most nagyobb hangsúlyt kap a munkahelyteremtő program. Ennek keretében már nemcsak a 25 év alatti munkavállalókat, hanem életkortól függetlenül, a legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőket is segítik egy hathónapos programmal. Azon munkaadóknak, amelyek ebből a csoportból alkalmaznak munkaerőt 100 ezer forintot biztosítanak – emelte ki.

Bodó Sándor az első négy havi adatok alapján azt mondta, látszik, hogy tartósan 4,5 millió fölött van a foglalkoztatottak száma. Áprilisban 36 ezerrel többen dolgoznak, mint egy évvel korábban, amikor a járvány legnehezebb időszaka volt, hiszen akkor még nem lehetett tudni pontosan, hogy mi fog történni foglalkoztatási szempontból – fogalmazott az államtitkár hozzátéve, hogy az „utolsó békehónaphoz”, 2019 decemberéhez képest 66 ezerrel kevesebben dolgoznak Magyarországon. Szerinte kijelenthető, hogy a járvány ennyi munkahelyet vett el, így legalább ennyit kell teremteni a következő hónapokban.

Kiemelte: az elsődleges munkaerőpiacon 28 ezerrel többen dolgoznak, ami szerinte egy megnyugtatónak tűnő szám. Csökken a külföldi telephelyen dolgozók száma, illetve a közfoglalkoztatottak száma – tette hozzá.

A területi megoszlást nézve nincs meglepetés – mondta. Míg Észak-Magyarországon 7 százalék fölött van a munkanélküliségi ráta, addig Nyugat-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon 2,3-2,4 százalék körül alakult. Az államtitkár szerint ebben van üzenet is: aki most beruház, befektet Magyarországon és munkaerőre számít, annak mindenképpen a keleti országrészben van nagyobb mozgástere, ott nagyobb a munkaerőtartalék.

Kiemelte, a fiatalok munkanélküliségi rátája 12,5 százalék, az Európai Unióban viszont 17,0 százalék, tehát ahhoz képest jól áll Magyarország. Az államtitkár úgy vélte, ennek oka például a kormányzat 25 év alatti munkavállalókat támogató programja is.

Az ágazatokon belül nincs meglepetés – jelentette ki Bodó Sándor. Mint mondta, továbbra is a legsikeresebbek az IT-szektorban dolgozók, de ide sorolhatók a pénzügyi világ, a műszaki tevékenység, a mezőgazdaság és az építőipar is. A legnagyobb gond a szolgáltató szektorban, a turizmusban és a vendéglátásban van, itt még mindig szükség van az ágazati bértámogatásra, amelyet még néhány napig lehet igényelni – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában