Járvány

2020.06.17. 07:48

A várakozások szerint jövőre újjáéled a gazdaság

Magyarország azon európai feltörekvő gazdaságok között lesz, amelyekben a GDP értéke már a jövő év végére újból eléri az új koronavírus-járvány előtti szintet – vélekednek londoni makrogazdasági elemzők. Várakozá­saik szerint jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra és általában a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőrészlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai a közép-európai EU-térségen belül Csehországban várják a legmélyebb recessziót az idén. A ház a cseh gazdaságban 7,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2020 egészére. A cég prognózisa szerint, amelyről a távirati iroda közölt tegnap összefoglalót, Magyarországon 6,7 százalékkal, Lengyelországban öt százalékkal csökken idén a bruttó hazai termék (GDP) értéke. A Morgan Stanley mindezek után ugyanakkor úgy kalkulál, hogy nálunk jövőre már 4,6 százalékkal növekszik a mutató.

A ház hangsúlyozza: számításaik szerint a magyar és a lengyel gazdaság teljesítménye 2021 negyedik negyedévében ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedik; Csehországban ugyanez 2022 közepére várható. A cég közgazdászai azzal számolnak, hogy a magyar gazdaságnak 2021-ben közvetve és közvetlenül is hasznára lesz az európai gazdaságban jövőre várható szinkronizált fellendülés.

A Morgan Stanley szerint

a magyar hazai össztermék növekedési pályáját továbbra is a háztartási szektor fogyasztása határozza meg, mivel a beruházási érték növekedése várhatóan csak 2021 második felétől kezd érdemben gyorsulni.

A fogyasztás már az idei harmadik negyedévtől élénkülésnek indul – húzták alá –, mindenekelőtt az eddig elfojtott kereslet újbóli megjelenése miatt, jóllehet az élénkülés ütemét korlátozhatják az elővigyázatossági megtakarítások.

A londoni elemzők azt valószínűsítik, hogy a magyar államháztartási hiány az idén a hazai össztermék mintegy öt százaléka lesz, jövőre azonban visszatér a háromszázalékos küszöbérték körüli tartományba. Többek várakozása szerint is jórészt V alakú növekedési pálya lesz jellemző a magyar gazdaságra és általában a közép- és kelet-európai térségre az idén és jövőre, bár az előrejelzési számok eltérőek.

A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett átfogó negyedéves helyzetértékelésében a minap közölte: a balti köztársaságokon kívüli a közép- és kelet-európai térségben a hazai össztermék átlagosan 4,7 százalékos visszaesésére számít az idén. A Moody’s londoni elemzői a magyar gazdaságban az idén 4,8 százalékos visszaesést, 2021-ben 4,1 százalékos fellendülést várnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában