Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Angolérettségi 2018 - mutatjuk a megoldásokat, videón a feladatok elemzése

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben.
15.21 - Videós elemzéseken az angol érettségi
 
 


13.32 - A feladatlapokat a győri Móra-iskola angol szakos tanára, Knausz-Havasi Szilvia töltötte ki.
 
Kérjük, az élesebb felbontású feladatlapokért töltsék le a képeket. Az első feladatlap 8. és 9. oldalát a galéria végén találják Olvasóink. Elnézést a kis hibáért.


11.45 - Közel 65 ezer diák tett írásbeli érettségi vizsgát csütörtökön angol nyelvből - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint angolból középszinten 1 165 helyszínen 53 728-an, emelt szinten 132 helyszínen 10 584-en vizsgáztak.

11.25 - A Kolumbusz-napról, a finnek közkedvelt „sportágáról", a feleségcipelésről, a Pullmann-féle vasúti kocsikról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi feladatsorában.

Hasonlóan a szövegértéshez, egy szövegrészlet alapján kell feladatokat megoldani – méghozzá 30 perc alatt.

Ez a vizsgarész azt méri, hogy képes-e a vizsgázó gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására. Például megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése is lehet feladat. Összesen 3-4 feladat szokott szerepelni ebben a részben – idén három szöveget kaptak a diákok -, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 500-600 szó - közölte az eduline.

9.40 - Nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben - mondta az Eduline által megkérdezett szakértő.

a tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben. A vizsgázóknak egy olyan hírt – két nőt öt hónap után mentették ki egy vitorlásról - is értelmezniük kell, amely néhány hónapja bejárta a világsajtót.

Nehéz feladatot is kaptak a vizsgázók

A középszinten érettségizők második feladata az Eduline által megkérdezett szakértő szerint kifejezetten nehéz volt, „a szöveg a professional presentation témájáról szól, vagyis üzleti kontextusa van", ráadásul van egy olyan pont, ahol két lehetséges válasz is helyes lehet.

A harmadik – a Mikulások világtalálkozójáról szóló – szöveg a B1-es szintnek felel meg, „de van egy-két trükkös kérdés". Az utolsó – a két nő kimentéséről szóló – szöveget könnyednek, szórakoztatónak tartja az Euroexam International munkatársa, a hozzá kapcsolódó feladatokat is könnyen meg lehet oldani. „Ezzel csak az a gond, hogy egyenetlen a feladatsor, a második és a negyedik szöveg nehézsége között nagyon nagy különbségek vannak" – mondta Rádai Péter, aki szerint a hatvan perc elegendő volt a négy feladat megoldására.

6.30 - Tavaly változtattak az angolérettségin is

A középszintű angolérettségi a korábbi A2-B1 szinthez képest tisztán B1-es 2017 óta - ez némi szintemelkedést jelent - írta az eduline. 5.50 - Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 30 perc áll a diákok rendelkezésére. Ezután szünet következik, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók.

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.
Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem alkalmazható. Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A postán gyűltek a levelek - Nem volt, aki kézbesítsen Győrújfalun, reagált a Posta

A postán gyűltek a levelek  - Nem volt, aki kézbesítsen Győrújfalun, reagált a Posta
Állítólag nem volt kézbesítő, aki házhoz vitte volna a leveleket. Tovább olvasom