Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A jégverte szőlő fele termést adhat

Pannonhalmi borvidék - A legtöbb fejtörést és feladatot azok az ültetvények okozzák a Pannonhalmi borvidéken, amelyeket elvert tavaly nyáron a jég. Márpedig a kár a szőlőtermő terület csaknem felét érte. Viszont új fajták fordulnak termőre idén a környéken, régi idők rizlingklónjai.
A tavaly nyár közepi jégverés a borvidék termőterületének csaknem felén pusztított, a sávban, amin végighaladt, a termés 50–100 százalékát tönkretette. A szőlőszemek bebarnultak, rothadni kezdtek, a leveleiktől is teljesen megfosztotta a vihar a tőkéket. Odaveszett a termés. Ez mintegy 300 szőlősgazdát érintett, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet összes ültetvényének például egynegyedét, termőültetvényének egyharmadát. S az is kétségessé vált, hogy a jégverte szőlők idén hozhatnak-e termést.

– Nem lehettünk biztosak abban, hogy felkészültek-e a tőkék a télre. Hogy meggyőződjünk róla, januárban minden fajtából vesszőket gyűjtöttünk, próbahajtatást végeztünk – mondta el Liptai Zsolt borász. A vizsgálat eredménye szerint a viharverte szőlő is szépen áttelelt, de az is biztos, hogy idén teljes termést nem adhat. Csak tőkénként mintegy fél kilóra, hetvendekányira számítanak, ami a fele a megszokottnak. S a károsult ültetvényeken sokkal gondosabb, alaposabb metszést kell végezni. Az érintett új telepítésű ültetvényeken további feladatot jelent, hogy a jégverte vesszőket nem érdemes leendő törzsnek meghagyni.

A metszés után – amihez jó időt biztosított a tavasz – a kötözés is elkezdődött, mert már megindult a nedvkeringés a szőlőben. Képünkön Tringer Lajosné és Tóth Jánosné. Fotó: Bertleff
A metszés után – amihez jó időt biztosított a tavasz – a kötözés is elkezdődött, mert már megindult a nedvkeringés a szőlőben. Képünkön Tringer Lajosné és Tóth Jánosné. Fotó: Bertleff

Ahol a növényeket nem tépázta meg a júliusi jégesővel járó vihar, a metszés után – amihez jó időt biztosított a tavasz – a kötözés is elkezdődött, mert már megindult a nedvkeringés a szőlőben. Így ez idáig elégedettek lehetnek a szőlészek, a borászok. Liptai Zsolt pedig azért is optimista, mert idén már termőre fordulnak az olaszrizling-fajtaklónok, amiket az apátsági pincészet egy kísérlethez csatlakozva telepített mintegy három éve. A régi időknek ezek a kevesebb termést hozó, de gazdagabb zamatú bort adó rizlingváltozatai most megint újdonságot jelentenek a borvidéken, amely a szüretig is a környékre csábítja a borkedvelőket. Többek közt a pannonhalmi várdombon lévő borpince teraszának jazzkoncertsorozatával. S a tavaly nyár elején egybeolvadt hét hegyközség összefogása is igyekszik növelni a borvidék hírnevét. Liptai ajánlata szerint a húsvét a rozé szezonjának kezdete, de a sonka mellé a Pannonhalmi borvidékről a hármas vörös házasítás, a merlot-ból, a cabernet francból és a pinot noirból alkotott cuvée is jól illik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobb NyelvÉszkedők

Győr - A X. Bendegúz NyelvÉsz Országos Anyanyelvi Verseny megyei fordulóját nemrég rendezték a… Tovább olvasom